4G-s hálózatot telepítene a Holdra a NASA

A Qubit a szabad és tájékozott magyar nyilvánosságért dolgozik. Segítsd a munkánkat!

A Egyesült Államok űrhivatala, a NASA 2028-ra tervezi megépíteni a huzamosabb emberi tartózkodásra is alkalmas űrbázist a Holdon. Az ehhez szükséges technológia kifejlesztésével több tucat céget bíztak meg, összesen 370 millió dollár értékben. 

A CNN Business pikírt posztban ismertette az október 14-én nyilvánossá tett költségvetést, mert kiderült, hogy a számos nyilvánvalóan szükséges technológiai megoldás mellett a NASA 4G-s mobilhálózatot is telepítene a Holdra.

Az indoklás szerint a 4G megbízhatóbb, nagyobb távolságú kommunikációt tud biztosítani, mint a Holdon jelenleg használt rádiós szabványok. A terv előkészítésére 
a Nokia Bell Labs projektje 14,1 millió dollárt kapott. A Bell Labs, amelyet korábban az AT&T birtokolt, az Intuitive Machines űrrepüléstechnikai céggel együttműködve építheti ki a hálózatot.

Az Artemis-misszió látványterveFotó: NASA

A mobiltelefonos infrastruktúrát állítólag úgy alakítják ki, hogy az ellenálljon extrém hőmérsékleti különbségeknek és az erős kozmikus sugárzásnak, továbbá működőképes maradjon a holdraszállások és startolások során kialakuló holdrengések idején is. 

A CNN kommentárja szerint a 4G valószínűleg jobban muzsikál a Holdon, hiszen ott nincsenek fák, magas épületek, vagy más telekommunikációs jelek, amelyek zavarnák a sugárzást, így ritkábban fordulna elő a térerő, a Földön gyakran tapasztalt hiánya.  

A Nokia Bell Labs szerint az űrhajósok a 4G-s hálózatot át használják majd az adatátvitelhez, a holdjárók irányításához, a Holdon történő valós idejű navigálásához, valamint a nagy felbontású videók streamingjéhez. 

A Bell Labs mindehhez egy speciális kis cellás technológiát fejleszt, amelynek hatósugara korlátozottabb mint a földi 4G, cserébe a cellatornyok energiaigénye is sokkal kisebb. Állítólag hasonló ahhoz, amilyet most az 5G hálózatok számára telepítenek szerte a Földön. 

Korábbi kapcsolódó cikkeink: