Szédítő felvételen a NASA történetének első mintavétele egy kisbolygóról

2020.10.22. · tudomány

Minden bizonnyal sikeres volt a NASA OSIRIS-REx nevű űrszondájának mintavételi manővere a Bennu kisbolygón, vagyis az amerikai űrhivatal történetében először szerezett mintát egy aszteroida felszínéről. A begyűjtött mintáktól azt várják a kutatók, hogy elemzésük segíthet megérteni a Naprendszer keletkezésének körülményeit és akár még a földi élet kialakulásában szerepet játszó szerves molekulák eredetét is.

A manőver egy csodálatos, nagy felbontású gifen is látható, de talán nem érdemes egy 102 megabájtos mozgóképfájllal terhelni az olvasókat, aki kíváncsi rá, a misszió oldalán megnézheti.

Az alábbi videó elején és végén csak illusztratív animációk mutatják be a Bennu környezetét, a tényleges felvételek 0:22 és 0:36 között láthatók.

link Forrás

A képsorok láttán Dante Lauretta, az Arizonai Egyetem professzora eleinte csak annyit mondott: „Jó nagy rumlit csináltunk.” Ez persze a legkevésbé sem baj, hiszen a felszálló por és törmelék a mintagyűjtés sikerességét jelzi. A kutatók most azt próbálják felmérni, hogy a szondának pontosan mennyi nyersanyagot sikerült felmarkolnia a Bennuról. Ha egy kilogrammnál többet, akkor ez lehet a legnagyobb földönkívüli forrásból szerzett minta a fél évszázaddal ezelőtti Apollo-küldetésekben elhozott kőzetek óta.

Az OSIRIS-REx mintavételi berendezése egyfajta fordított porszívóként lőtt nitrogént a kisbolygó felszínére, az így keletkezett törmeléket pedig az eszköz végén található mintagyűjtő fej szedte össze. Ez mindössze hat másodpercet vett igénybe.

A NASA projektmenedzsere, Rich Burns a műszerek pontosságát hangsúlyozta, mivel a Földtől 320 millió kilométerre lévő égitesten sikerült az előre kijelölt hely egy méteres körzetén belül maradnia a szondának. A mérnökök csütörtökön igyekeznek részletes képeket készíteni a mintagyűjtő fej tartalmáról, hogy kiderüljön, mekkora túlsúllyal érkezhet haza az OSIRIS-REx – legkorábban 2023 végén.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás