Burger vagy kolbász néven is forgalmazhatók a növényi eredetű húsmentes élelmiszerek Európában
A növényi alapú élelmiszerekre is lehet használni olyan megnevezéseket és kifejezéseket, amelyekkel korábban csak a húsok és hústermékek kerülhettek forgalomba – döntött október 23-án az Európai Parlament (EP).
Mostantól tehát minden további nélkül fasírt vagy kolbász néven is piacra dobható olyan élelmiszer, amely nyomokban sem tartalmaz állati eredetű nyersanyagot.
A verdikttel az EP elutasította azt a mezőgazdasági és húsipari szervezetek által támogatott javaslatot, ami nem engedélyezte volna a zöldség-burger, szója-steak vagy vegán-felvágott megnevezéseket.
Az európai gazdák legnagyobb érdekvédelmi szervezete, a COPA-COGECA korábban azért szorgalmazta a tiltást, mert szerintük a húsra utaló elnevezések megtévesztik a fogyasztókat. A tiltás ellenesek ezzel szemben azt kérték az EP-től, hogy utasítsák el a javaslatot, mert egy ilyen tiltás megkérdőjelezné az Európai Unió (EU) környezetvédelmi politikájának hitelességét, ráadásul ha nem lehetne az elnevezésben a hagyományos termékek nevére utalni, akkor a növényi alapú helyettesítők láthatatlanabbá válnának a fogyasztók számára.
Az európiai fogyasztóvédelmi egyesületeket tömörítő BEUC állásfoglalása szerint ameddig világosan vegetáriánusként vagy vegánként vannak jelölve a termékek, addig a fogyasztók nem keverik össze a növényi eredetű termékeket a valódi húsból készült élelmiszerekkel. A húsra utaló hagyományos elnevezések ugyanakkor egyszerűbbé teszik a fogyasztók választását.
Korábbi kapcsolódó cikkeink:
Helló, mezőgazdasági forradalom, viszlát, Röfi!
Soha nem látott technikai forradalom előtt áll a mezőgazdaság. A laboratóriumban előállított, állatmentes hús megszabadít az ipari állattartás szennyétől, vegyszereitől, betegségeitől és kegyetlenségétől. A fényes jövőben a mezőgazdasági exportőrök húzzák a rövidebbet.
Az Aldiban és a Lidlben is megjelent a vegánbarát műhús, de ehető vajon?
Műtarja és műsonka még nincs, de növényi alapú műhúspogácsát mindkét német diszkontlánc árul már Magyarországon is. Édes zsemlében, leheletvékony paradicsomkarikával és kötelező csemegeuborka-szelettel kóstoltuk őket, és ha nem tudjuk, meg nem mondjuk, hogy nem húst eszünk.
Alkotói szerint a műszték a megtévesztésig hasonlít a valódi húsra, már csak az ízén kell dolgozni
Kereskedelmi forgalomban még nem lehet kapni, de miután világszerte több gyártó próbál tökéletes húsmentes húst produkálni, a műhúspogácsák után hamarosan érkezhetnek a műsztékek.
Nem veszélyes a műhús, de nem is egészségesebb, mint az igazi
Dietetikusok szerint a növényi alapú termékek legfeljebb lelkiismereti, esetleg klímavédelmi szempontból egészségesebbek, mint a valódi hamburgerekben található hús.