Burger vagy kolbász néven is forgalmazhatók a növényi eredetű húsmentes élelmiszerek Európában

2020.10.26. · gazdaság

A növényi alapú élelmiszerekre is lehet használni olyan megnevezéseket és kifejezéseket, amelyekkel korábban csak a húsok és hústermékek kerülhettek forgalomba – döntött október 23-án az Európai Parlament (EP).

Mostantól tehát minden további nélkül fasírt vagy kolbász néven is piacra dobható olyan élelmiszer, amely nyomokban sem tartalmaz állati eredetű nyersanyagot.

A verdikttel az EP elutasította azt a mezőgazdasági és húsipari szervezetek által támogatott javaslatot, ami nem engedélyezte volna a zöldség-burger, szója-steak vagy vegán-felvágott megnevezéseket.

A húsmentes lehetetlen hús, ami hússzínű, húsízű, és még véres is, mintha hús lenne
photo_camera Hússzínű, húsízű, mégsem hús, de húsként árusítható növényi burger Fotó: ROBYN BECK/AFP

Az európai gazdák legnagyobb érdekvédelmi szervezete, a COPA-COGECA korábban azért szorgalmazta a tiltást, mert szerintük a húsra utaló elnevezések megtévesztik a fogyasztókat. A tiltás ellenesek ezzel szemben azt kérték az EP-től, hogy utasítsák el a javaslatot, mert egy ilyen tiltás megkérdőjelezné az Európai Unió (EU) környezetvédelmi politikájának hitelességét, ráadásul ha nem lehetne az elnevezésben a hagyományos termékek nevére utalni, akkor a növényi alapú helyettesítők láthatatlanabbá válnának a fogyasztók számára.

Az európiai fogyasztóvédelmi egyesületeket tömörítő BEUC állásfoglalása szerint ameddig világosan vegetáriánusként vagy vegánként vannak jelölve a termékek, addig a fogyasztók nem keverik össze a növényi eredetű termékeket a valódi húsból készült élelmiszerekkel. A húsra utaló hagyományos elnevezések ugyanakkor egyszerűbbé teszik a fogyasztók választását.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás