Hatásos animációs film mutatja be, miért nehezebb a roma gyerekek élete Magyarországon

2020.11.27. · tudomány

A magyarországi romákat érő megkülönböztetést, a rendszerszintű rasszizmust mutatja be a Rosa Parks Alapítvány vadonatúj animációs filmje, a Miért nehezebb a roma gyerekek élete? cimű hatperces magyar animáció.

Íme:

link Forrás

A film ötletét az Egyesült Államokban a feketékkel szembeni rendszerszintű rasszizmusról (systemic racism) készült animációs film adta, ami Amerikában virálissá vált, és több milliós nézettséget ért el. Népszerűségét a végtelenül egyszerű nyelvnek, a világos gondolatoknak és a kedves animációnak köszönheti; a filmet számos híresség, köztük Natalie Portman és Reese Witherspoon is megosztotta a Facebookon, a Twitteren vagy az Instagramon.

A magyar film az amerikai animációhoz hasonlóan történelmi kontextusba helyezve teszi érthetővé a romák társadalmi kirekesztésének mozgatórugóit. Ezen keresztül érthetővé válik, miért szenvednek hátrányt a mai napig a magyarországi romák az oktatásban, a lakhatásban, a foglalkoztatásban és az egészségügyi ellátásban, és miért élnek sokkal sokkal nagyobb arányban mélyszegénységben, mint nem roma honfitársaik.

A film készítésébe sokan és sokféle önkéntes munkát tettek bele. Az ötlettől a megvalósításon keresztül a film népszerűsítéséig a munka minden szereplője saját meggyőződéséből dolgozott. A filmet a józsefvárosi Láthatatlan Tanodát működtető, az együttneveléshez szükséges oktatási fejlesztéseket kidolgozó és oktatási jogsértésekkel foglalkozó Rosa Parks Alapítvány jegyzi. Az animációt Kiss Melinda, a Metropolitan Egyetem Animáció és Média Design Tanszék docense készítette, a filmhez Ónodi Eszter színésznő kölcsönözte a hangját, a szöveg a Qubit állandó szerzője, Kende Ágnes, az alapítvány szociológusának munkája.

Jani roma, Tomi nem roma

A film két gyerek (egy roma: Jani, és egy nem roma: Tomi) és felmenői életén keresztül mutatja be, hogy miért egészen mások már a születésük pillanatában egy roma és egy nem roma gyerek életpálya kilátásai. Miért van az, hogy egyiküknek szinte semmi esélye arra, hogy a születéséből származó társadalmi hátrányait élete során csökkentse, azaz hogyan válnak a hátrányok generációról generációra örökletessé?

A romák elleni előítéletesség beszivárog mindenhová: az intézmények működésétől az emberek romákról alkotott gyakran hamis elképzeléseibe. A film ebbe a komplex jelenségbe nyújt betekintést.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás