Ötéves kislány holttestét rejti a római kori egyiptomi szarkofág

Egy nő portréjával díszített egyiptomi szarkofág szakértői vizsgálata kiderítette, hogy a belsejében egy kislány holtteste található, aki a halála idején nem lehetett több ötévesnél. A négyes számú Hawara-múmiával (Hawara Portrait Mummy No. 4) foglalkozó kutatócsoport ezúttal a holttest belsejét is megvizsgálta.

A komputertomográfiás (CT) vizsgálattal felmérték, hogy milyen állapotban van a lány combcsontja és fogsora; így sikerült megállapítaniuk a korát. A vizsgálat nem mutatott ki fizikai sérülést a csontokon, vagyis semmi nem utal rá, hogy erőszakos halált halt volna. A célzott, nagy intezitású röntgensugarakkal egy titokzatos tárgyat is feltártak, amit a gyermek hasára tettek – írták a kutatók a témával foglalkozó tanulmányban.

A kutatók a múmia combcsontjának és fogainak vizsgálatával állapították meg a holttest korát. A kislány ötéves lehetett, amikor mumifikálták, valamikor az időszámításunk szerinti I. században.
photo_camera A kutatók a múmia combcsontjának és fogainak vizsgálatával állapították meg a holttest korát. A kislány ötéves lehetett, amikor mumifikálták, valamikor az időszámításunk szerinti I. században. Fotó: Stuart R. Stock

A múmiát már korábban – nagyjából húsz éve – is vizsgálták különféle szkennerekkel, de az akkor készült, alacsony kontrasztarányú felvételeken nehéz volt kivenni a részleteket. Az új vizsgálathoz a kutatók a legújabb CT szkennereket használták, hogy egészben vizsgálhassák meg a múmia struktúráját; a későbbi vizsgálatokban konkrét területekre összpontosítottak.

A kutatók röntgendiffrakciós módszerekkel (a kristályszerkezetek atomjairól visszapattanó célzott röntgensugárral) azt is feltárhatták, hogy az egyes objektumok milyen anyagokból készültek. Ez volt az első alkalom, hogy egy épségben fennmaradt múmián röntgendiffrakciót alkalmaztak.

Fémhuzal és amulett a szarkofágban

A négyes számú Hawara-múmia Northwestern Egyetem Művészeti Múzeumában van kiállítva. A szarkofágot 1910 és 1911 között tárták fel az ókori egyiptomi Hawara környékén. A szarkofág az időszámításunk szerinti I. században készülhetett, amikor Egyiptom római fennhatóság alatt állt.

Stuart R. Stock, a tanulmány vezető szerzője elmagyarázta, hogy az egyiptomiak a római korban kezdtek el arcképeket festeni a szarkofágokra. Ezekből több ezer készült, de a többségükről már eltűntek a portrék; a viszonylag épségben fennmaradt példányok száma 100-150-re tehető. Bár a Hawara-múmia szarkofágjára egy idősebb nő portréját festették, már a szarkofág kis méretéből is sejteni lehetett, hogy egy gyermekhez tartozik. Így is lett: a holttest 937 milliméter magas.

A tudósok a röntgendiffrakció segítségével azt is kimutatták, hogy a szarkofágban nagyjából 36 tűszerű szerkezet található: 11 a fej és a nyak körül, 20 a láb környékén, és 5 a törzsnél. A vizsgálat szerint ezek korábban fémhuzalok lehettek, amiket a műtárgy stabilizálásához használhattak a múlt században.

A zölden világító pálcikák egy fémhuzal maradványai lehetnek, amit korábban a szarkofág rögzítéséhez használhattak. Ezek nem ókori maradványok; alig száz évesek lehetnek.
photo_camera A zölden világító pálcikák egy fémhuzal maradványai lehetnek, amit korábban a szarkofág rögzítéséhez használhattak. Ezek nem ókori maradványok; alig száz évesek lehetnek.

A kutatók további meglepő leletekre is bukkantak. A szarkofág burkolatában furcsa üledékréteget találtak, amit alighanem a papok használhattak a múmia kötéseinek rögzítéséhez. A múmia hasüregében felfedeztek egy kicsi, nagyjából 17 centiméter hosszú, ellipszis alakú tárgyat is. A röntgendiffrakció szerint ez kalcitból készült, a rendeltetését azonban nem ismerjük. A kutatók feltételezik, hogy egy amulett lehet:a holttesteket bebalzsamozó egyiptomi papok ugyanis amuletteket helyeztek a testre, ha mumifikálás közben véletlenül megsértették őket.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás