A Moderna az Egyesült Államokban és Európában is elindítja a 94 százalékban hatásos vakcinájának engedélyeztetését

2020.11.30. · tudomány

Az amerikai Moderna gyógyszergyár hétfőn benyújtja engedélykérelmet az amerikai és az Európiai Uniós hatóságokhoz – értesült a BBC.

A klinikai tesztek végső eredményei alapján a vakcina 94 százalékban hatásos a koronavírus-fertőzés kivédésében.

A Moderna mínusz 20 Celsius-fokon tárolandó mRNS-vakcinája lehet a második, amely még idén megkapja az amerikai gyógyszerfelügyelet, az FDA engedélyét a Pfizer és a BioNTech közösen fejlesztett oltóanyaga után. A Pfizer-vakcina engedélykérelmét 10 nappal ezelőtt nyújtották be az amerikai gyógyszercég.

photo_camera A Moderna oltásának illusztrációja Fotó: Fotostand / K. Schmitt/Picture-Alliance via AFP

A Moderna harmadik fázisú klinikai vizsgálataiba 30 ezer résztvevőt vontak be, közülük 196 főnél jelentkeztek a betegség tünetei, ebből 185-öt placebóval oltottak be, vagyis mindössze egyetlen kísérleti alany fertőződött meg a SARS-CoV-2 koronavírussal. A harmadik fázisban 30 alanynál alakult ki a COVID-19 súlyosabb változata – a megbetegedettek mindegyike placebót kapott.

A Moderna arról számolt be, hogy a kísérletbe bevont, a valódi vakcinával oltottak enyhe-közepes erősségű, fejfájással, fáradtsággal, illetve az oltás helyén jelentkező fájdalommal járó mellékhatásokat észleltek magukon, többnyire a második dózist követően.

A Moderna előreláthatólag tömegesen 2021 tavaszán lesz elérhető az oltóanyag.

A BBC szerint a három legelőrébb járó vakcinafejlesztésből az AstraZeneca vakcinájának ára előreláthatólag 3 angol font (középárfolyamon 1200 forint), addig a Pfizer-é 15, a Moderna oltása pedig 25 fontnak megfelelő összegbe kerül.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás