3 pofonegyszerű ábra, ami minden fontosat elmond a várható koronavírus-vakcinákról

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Bár a héten derült ki az AstraZeneca reménykeltő koronavírus-vakcinájáról, hogy a cég nem a teljes igazságot hozta nyilvánosságra a kísérletekről, a november eddig a biztató oltóanyagokról szóló hírek jegyében telt.

Mivel több jelölt is versenyben van, nehéz követni, hogy melyik milyen elven működik, mennyire hatásos, milyen tárolási, szállítási körülményeket igényel.

Ezért készítettük az alábbi összehasonlító táblázatot, amely részben a BBC információin, részben pedig az Egészségügyi Világszervezet és a magyar kormány tájékoztatásán alapul.  

És hogy hogyan készül, illetve hogyan fejti ki hatását a két fő vakcinatípus, az mRNS-alapú, illetve a vírusvektor-alapú? Arra is van két ábránk: 

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Legfrissebb cikkeink koronavírus-vakcina témában: