A felszín alatti ökoszisztémák fontosságára figyelmeztet a talaj világnapján az ENSZ

2020.12.07. · tudomány

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 2013 óta december 5-én World Soil Day néven ünnepli a talaj világnapját. A Science pedig szemlézte azt a több mint 300 kutató által jegyzett friss nemzetközi talajökológiai jelentést, amely szerint egyre égetőbb a felszín alatti biológiai rendszerek védelme.

Az köztudott, hogy a földkéreg legfelső, laza, termékeny rétege szerves és ásványi anyagok, élő és élettelen komponensek olyan keveréke, amely egyrészt a növények és a gombák növekedéséhez szükséges szubsztrátum, másrészt állati élelemforrás, és a szárazföldi fauna 40 százalékának menedékül is szolgál életciklusuk valamelyik szakaszában.

A FAO által közzé tett jelentés szerint az elmúlt évtizedek kutatásai rendkívül sokféle és összetett funkciójú, gazdag biodiverzitású ökoszisztémát azonosítottak a legkülönfélébb talajokban. Egészen a közelmúltig úgy tűnt, hogy a talajlakó mikroorganizmusok annyira elterjedtek az egész világon, hogy a mezőgazdálkodás és/vagy az urbanizáció sem árthat nekik. Csakhogy épp ennek az ellenkezője az igaz, a talajökoszisztémák nagyon is sérülékenyek.

Olajfa és kultivált talaja
photo_camera Olajfa és kultivált talaja Fotó: Philippe Bousseaud/Biosphoto via AFP

A jelentés több mint egy tucat olyan emberi tevékenységet sorol fel, amely jelentősen és visszafordíthatatlanul károsítja a talajorganizmusokat. Ide tartozik az erdőirtás, a túlhasználó talajművelés miatti tömörítés, illetve erózió, az intenzív mezőgazdálkodás során használt kemikáliák okozta elsavanyodás, a nem megfelelő öntözésből és/vagy talajvíz-gazdálkodásból fakadó szikesedés, a leginkább betonozást jelentő felületi lezárás, valamint az égetés.

A jelentés szerint miközben egyes kormányok és döntéshozó csoportok már figyelmet fordítanak a biológiai sokféleség megőrzésére – elsősorban persze a felismert élelmezésbiztonság szempontjából –, és ezért kezdik felismerni a látható növény- és állatvilág védelmének fontosságát, jóval kevesebb figyelem jut a felszín alatti biológiai sokféleségre. Pedig, fogalmaznak a kutatók, a legtöbb esetben a talaj ökoszisztémái határozzák meg a felszín feletti folyamatokat, legyen szó bár élelmiszer előállításról vagy a felszíni vízkészletek állapotáról.

Az alábbi videóban megtekinthető a tudnivalók zanzásított változata:

link Forrás

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás