Enigmát találtak a búvárok a Balti-tenger mélyén

„Van ott egy háló, benne egy régi írógéppel” – jelentette az egyik búvár a parancsnokának, Florian Hubernek, miután a Balti-tengeren végrehajtott merülés után ismét a felszínre emelkedett. Huber és társai a Németország partjainál fekvő Gelting-öbölnél dolgoztak, amikor észrevették a halászhálót a belegabalyodott tárggyal. Miután a felszínre hozták, kiderült, hogy nem írógépre bukkantak, hanem egy Enigmára: a második világháborúban a nácik ezt használták a titkosított üzenetek dekódolására.

Az elektromechanikus eszközt a nácik a titkosított, jellemzően morzekódban továbbított üzenetek megfejtésére használták. A három vagy több rotort használó Enigma az egyik legősibb adatfolyam-titkosító berendezés, amivel az ábécé betűi más karakterekké alakíthatók. Külsőre valóban írógépre hasonlít, mivel billentyűzete is van: az operátorok ezzel írták be a sima szöveget, majd az átalakított-rejtjelezett szöveget a megvilágított billentyűkről lehetett kiolvasni. Az átalakított szöveget rejtjelezett formában írták le és továbbították a címzettnek.

A titkosításhoz használt kulcsokat a felhasználók az eszköz beállításával módosíthatták a korábban kiosztott listáknak megfelelően. A fogadó felek ugyanazt a listát használták, mint a feladók, így az üzenetek az adó- és fogadóállomáson is olvashatók voltak, de senki más nem fejthette meg, akinek nem volt rejtjelkulcsa a szövegekhez.

A tengerfenéken rozsdásodó Enigma (balra), az eszközt felszínre hozó búvárcsapat (jobbra fent), és a kimentett gép roncsai (jobbra lent).
photo_camera A tengerfenéken rozsdásodó Enigma (balra), az eszközt felszínre hozó búvárcsapat (jobbra fent), és a kimentett gép roncsai (jobbra lent). Fotó: AFP

A búvárok a WWF környezetvédelmi szervezet megbízásából tevékenykedtek a Balti-tengeren. Eredetileg elhagyott halászhálókat gyűjtöttek be, hogy az állatok ne gabalyodjanak beléjük; így bukkantak rá az elrozsdásodott Enigmára. A korrózió ellenére egyes betűk világosan olvashatók maradtak.

„Az elmúlt 20 évben számos izgalmas és furcsa dolgot fedeztem föl, de álmomban sem jutott volna eszembe, hogy egy nap rábukkanhatok egy legendás Enigmára.”

mondta Huber a Reuters hírügynökségnek.

A történész Jann Witt szerint a rozsdás kódoló gép röviddel Németország 1945-ös veresége előtt hajíthatták a tengerbe; a náci vezetők akkoriban adtak parancsot a tengeralattjárók elpusztítására a Getling-öbölben; így próbálták megakadályozni, hogy az arzenál a szövetséges erők kezére kerüljön. Witt szerint valószínűtlen, hogy az Enigma egy elsüllyedt tengeralattjáróhoz tartozott volna, mivel Hitler tengeralattjáróin jóval komplexebb, négyrotoros Enigmákat használtak.

Az Enigma – a nevéhez méltóan – nagy talány volt a szövetséges erőknek. Csak Alan Turing brit matematikus, valamint a Bletchley Parkban dolgozó kódfejtő csapat közreműködésének köszönhető, hogy sikerült feltörniük a titkosítást. A történészek szerint Turing és munkatársai évekkel rövidítették meg a második világháborút, és több ezer ember életét mentették meg.

A tengerfenékről előkerült Enigmán jól láthatók a tengerben töltött évtizedek. Az eszköz szinte felismerhetetlenre rozsdásodott, de a szakértők szerint nem lehetetlen, hogy sikerül helyreállítani. A restaurációt a németországi Állami Régészeti Múzeum munkatársai vállalták magukra; a munkával várhatóan egy év múlva végeznek.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás