A British American Tobacco engedélyt kapott a dohányból készült COVID-vakcina emberi tesztelésére

2020.12.17. · tudomány

Bár a koronavírus-vakcinák kutatásában aktív nagy gyógyszercégek (mint a Pfizer, a Moderna vagy az AstraZeneca) oltásait már egyes helyeken bevetették, máshol pedig engedélyezték, azért a többi vállalat sem állt le a vakcinafejlesztéssel. A világ második legnagyobb dohánymultija, a British American Tobacco (BAT) például most kapott engedélyt az Egyesült Államokban arra, hogy elkezdje a dohánylevélből készült vakcinájának klinikai vizsgálatát embereken.

A tesztre önkéntes felnőtt jelentkezőket váró BAT abban bízik, hogy az általa kifejlesztett módszerrel a vakcináknál megszokott több hónapos gyártási idővel ellentétben akár hat héten belül el lehet készíteni az oltóanyagot. Az eljárást a cég biotechnológiai részlege, a Kentucky BioProcessing (KBP) fejlesztette ki, amely korábban ebolaoltáson is dolgozott, valamint a szezonális influenza ellenszerét jelenleg is fejleszti.

A KBP a koronavírus genomjának egy részét klónozta, amelynek felhasználásával egy potenciális antigént fejlesztett, amit aztán dohányba oltva szaporítanak. A kutatók szerint ezzel gyakorlatilag biológiai gyárakká alakítják a dohányültetvényeket, amelyek a módszer segítségével olyan fehérjéket állítanak elő, amilyeneket normál esetben nem tennének.

Amikor a BAT áprilisban bejelentette, hogy olyan koronavírus-vakcina fejlesztésébe kezd, amelyből hetente 1–3 millió adagot lehet majd legyártani, sokan kétkedtek a cég terveiben, de most azt állítják, hogy az új módszerrel hat héten belül 3 millió adag oltás készíthető el. A dohányalapú vakcinát ráadásul a BAT közlése szerint szobahőmérsékleten is lehet tárolni, ami óriási előnyt jelentene az elsőként bevetett COVID-vakcinával, a Pfizer és a BioNTech -70 Celsius-fokos tárolást és szállítást igénylő oltóanyagával szemben.

Az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) által jóváhagyott klinikai vizsgálat első fázisára 180 egészséges felnőtt jelentkezőt várnak, akiket két korcsoportra (18–49, 50–70) osztanak majd, és a placebót kapó kontrollcsoporton kívül lesz egy kis dózisú (15 mikrogrammos) és egy nagy dózisú (45 mikrogrammos) csoport is. A vizsgálat eredményeit 2021 közepére várják, így a jövő év végére akár már gyártásra kész lehet a vakcina, amely kiegészítheti az addigra már remélhetőleg bejáratott oltásokat.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás