Az Antarktiszon is felbukkant a koronavírus, szó szerint világjárvány lett a világjárvány

2020.12.22. · tudomány

Decemberig kellett várni, hogy az Antarktiszon is megjelenjen a koronavírus, így a COVID-19-járvány most már minden létező kritérium szerint világjárványnak számít. A fertőzés egy chilei fenntartású kutatóbázison jelent meg. A betegséget összesen harminchatan kapták el, őket egy chilei kórházba szállították, a hatóságok szerint karanténba kerültek, de jól vannak. Összesen 26 katona és 10 civil fertőződött meg, a helyükre kerülő legénységet letesztelték és karanténban tartották, mielőtt útnak indították volna őket az Antarktiszra.

A chilei haditengerészet tájékoztatása szerint a kutatóbázist ellátó hajó legénysége között több fertőzöttet találtak, amikor visszatértek az antarktiszi misszióról, ami azért is különös, mert indulás előtt a küldetés összes résztvevőjét tesztelték, és akkor minden eredmény negatív volt. A haditengerészet hétfőn adott ki közleményt az ügyben, de egy chilei lap már múlt héten hírt adott róla, hogy a hajó legénysége között több beteget is találtak.

Social distancing a világ végén

Chile összesen 13 kutatóbázist üzemeltet az Antarktiszon, a betegség a Bernardo O’Higgins Riquelme tábornokról elnevezett egységben ütötte fel a fejét. Összesen 28 ország rendelkezik kutatóállomással a földrészen, ezek közül ez az első eset, hogy valahol koronavírus-fertőzést regisztráltak (márciusban Tim Heitland, a német bázis orvosa szerint a legnagyobb egészségügyi probléma az volt náluk, hogy beletört a foga egy fagyott gumicukorba).

Nem véletlen, hogy ilyen sokáig tartott, míg megjelent a földrészen a járvány: az Antarktiszon minden nagyobb kutatást leállítottak, és még szigorúbban ellenőrizték a beutazást, a betegség ugyanis pillanatok alatt elterjedhet, ha egyszer bejut egy ilyen szorosan összezárt közösségbe. Az antarktiszi kutatásokat egyesítő nemzetközi szervezet, a COMNAP márciusi ajánlása szerint a földrészen tartózkodó kutatóknak és az állomások személyzetének az eddigieknél szigorúbb előírásokat kell betartaniuk: nem találkozhattak turistákkal (sőt, a szervezet szerint a turistahajóknak ki sem szabad kötniük a földrészen), valamint a többi állomáson tartózkodó kutatókkal, ha pedig valahol mégis megjelenik a vírus, vörös riasztás lép érvénybe, és az adott bázison csak az életben maradáshoz szükséges alapvető funkciókat biztosítják, minden egyéb tevékenység leáll.

A jelenlegi helyzetben a legtöbb kutatóbázis a hosszú távú mérésekre koncentrál: a szeizmikus aktivitás, az időjárás és a légkör megfigyelése folytatódik, de több folyamatban lévő vagy tervezett kutatás is későbbre tolódik a járvány miatt.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás