Halakat pofozgató polipokról készült felvétel a Vörös-tengerben

2020.12.23. · tudomány

„A polipok pofozzák a halakat. IGEN. A POLIPOK. POFOZZÁK. A HALAKAT!!” – írta a Twitteren Eduardo Sampaio, a fejlábúak neurális és kognitív funkcióit, valamint társas viselkedését vizsgáló kutató, egy videót is mellékelve a hangzatos kijelentéshez.

link Forrás

A Lisszaboni Egyetem és a német Konstanzi Egyetem kutatói a Vörös-tengerben figyelték meg a videón látható jeleneteket, és az Amerikai Ökológiai Társaság (ESA) folyóiratában számoltak be a látottakról.

A kutatók azt írják, a polipok és a halak gyakran indulnak közös vadászatra, mert könnyen hasznot tudnak húzni egymás morfológiai tulajdonságaiból és vadászati stratégiájából. Mivel az ilyen vadászatokban számos polip és hal részt vesz egyszerre, egy olyan komplex rendszer alakul ki, amelyben felborulhat a befektetés és az eredmény egyensúlya, ami a társak fegyelmezésére adhat okot.

Több esetben azt figyelték meg, hogy a polipok a csapattagok egybeterelése és a vadászathoz felvett alakzat betartása érdekében osztják ki a jóindulatú pofonokat (szaknyelven: irányított, kitörő karmozdulatokat), de rejtélyes módon sokszor úgy tűnt, hogy minden ok nélkül mértek ütést a halakra.

A kutatók természetesen tovább vizsgálják a jelenséget, és minden fejleményről beszámolnak. Várjuk!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás