Így indul újra a tanítás a környező országokban

2021.01.07. · gazdaság

Miután Magyarországon az általános iskolákban január 4-én már megkezdődött a helyszíni oktatás, a szerdán aktuális, az operatív törzs december 16-ai ülésén Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár által kijelentő módban közölt kormányzati álláspont szerint a középiskolák január 11-én nyitják meg kapuikat a tanuló ifjúság előtt.

A szomszédos országok közül egyedül Szerbiában nincs meg még a dátum: a hét elején a szerb oktatási miniszter egyáltalán nem tudta megmondani, hogy a tavaly december elejétől bezárt alsó- és középfokú közoktatási intézményekbe mikor térhetnek vissza a diákok.

Ausztriában január 18-án nyitnak újra az iskolák, de a kormányzati tájékoztatás szerint ez az időpont 25-ére módosulhat, ha romlanának a fertőzöttségi mutatók. Szlovákiában szintén minden közoktatási intézmény zárva marad a következő másfél hétben, Ukrajnában viszont 7-én újra nyitnak az általános és középiskolák.

Romániában viszont egészen február 8-ig online oktatás zajlik, míg az általános iskolákat már megnyitó Horvátországban a középfokú intézmények január 18-tól fogadják a szokásos módon a tanulókat. Az iskolai oktatást január 6-án újra indító Szlovéniával szemben Csehországban és Németországban január 11-ig tart az online oktatás, ahogy az aktuális helyzet szerint Olaszországban is akkor nyitnak újra az intézmények.

UPDATE (2021. január 7. 14:00):

Maruzsa államtitkár az operatív törzs január 7-én, csütörtökön tartott soros tájékoztatóján azt javasolta, hogy a magyarországi középiskolákban hosszabbítsák meg a digitális munkarendet, vagyis folytassák az online tanítást. „Az oktatási intézményeket arra kérem, hogy úgy készüljenek, hogy január 11-én nem áll vissza a rendes oktatás” – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy a kérdésben a kormány dönt, bejelentés pedig pénteken (január 8-án) várható.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás