A WhatsApp a jövőben megosztja a felhasználói adatokat a Facebookkal

2021.01.08. · TECH

A kétmilliárd felhasználóval büszkélkedő WhatsApp, amely a népszerűségét az adatforgalma kétoldalú titkosításának köszönheti, a jövőben nem fog akkora figyelmet fordítani az ügyféladatok védelmére, mint eddig. Az üzenetek titkosítási protokollján továbbra sem változtatnak, de a felhasználók személyes adatait a jövőben a Facebook fogja tárolni. A felhasználók ultimátumot kaptak: vagy beleegyeznek az adataik megosztásába, vagy felhagynak a szolgáltatás használatával.

A változásról egy, az alkalmazáson belül megjelenő értesítés tájékoztatja a felhasználókat. Azok, akik nem akarják megosztani az adataikat, február 8-tól nem tudják majd használni a WhatsAppot.

Miután a Facebook 2014-ben, 19 milliárd dollárért felvásárolta a WhatsAppot, az üzenetküldő alkalmazás kétoldalú titkosítását – ami akkor csúcstechnológiának számított – az anyacég más alkalmazásaiban, például a Facebook Messengerben is használni kezdte. A lépést sok adatvédelmi szakértő üdvözölte, mivel a titkosításhoz használt nyílt forráskódú technológiát, a Signal Protocolt független biztonsági szakértők fejlesztik.

2016-ban a WhatsApp felkínálta a lehetőséget a felhasználóinak, hogy letiltsák a fiókadataik átadását a Facebooknak. Azóta viszont a Facebook változtatott az adatvédelmi irányelvein: a jövőben fenntartják a jogot, hogy megosszák a begyűjtött ügyféladatokat más leányvállalataikkal, így a felhasználók nem dönthetnek róla, hogy megosztják-e az adataikat.

A döntés értelmében a Facebook hozzájuthat a felhasználó, illetve a telefonkönyvében tárolt személyek telefonszámához, a felhasználó nevéhez és profilképéhez, a státuszüzenetekhez, illetve az alkalmazás által begyűjtött diagnosztikai adatokhoz.

Az Ars Technica újságírója megkereste a WhatsApp szóvivőjét, és arról kérdezte, hogy van-e rá lehetőség, hogy a felhasználók elkerülhessék az adataik megosztását, és ha igen, akkor hogyan. Az emailben elküldött válasz szerint ez egy korábban előkészített döntés eredménye, melynek értelmében a Facebookhoz tartozó üzletágak a Facebook infrastruktúráját felhasználva tárolhatják és kezelhetik a WhatsApp-csevegések adatait. Aki ennél többre kíváncsi, az a WhatsApp adatvédelmi irányelveit és a szolgáltatás használatának feltételeit összefoglaló, jogi bikkfanyelvben gazdag, 8000 oldalas dokumentumból tájékozódhat a részletekről.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás