Elkészült az eddigi legnagyobb 3D-s térkép az univerzumról

2020.07.20. · tudomány

Több mint négymillió galaxis és szuperfényes kvazár elemzése után egy nemzetközi kutatócsoport közzétette az eddigi legnagyobb háromdimenziós térképet a világegyetemről. A projekten 30 intézmény több száz tudósa dolgozott, míg végül fel nem dolgozták „az univerzum tágulásának [közel] teljes történetét” – írja a közlemény.

A több mint húsz éve kezdeményezett kutatás során az új-mexikói Apache Point Obszervatórium 2,5 méteres átmérőjű, nagy látószögű tükrös teleszkópjával vizsgálták az eget (a Sloan égboltfelmérési program keretében), több mint hat éven keresztül.

Különböző elméleti modellek, valamint a 13,8 milliárd évvel ezelőtt történt ősrobbanás utáni állapotokról árulkodó kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás vizsgálata alapján már sokat feltártak az univerzum születését követő kezdeti szakaszról, míg a galaxisok és más távoli rendszerek tanulmányozása tovább bővítette a tudásanyagot a világegyetem több milliárd éven át tartó tágulásáról.

Egy pillanatkép az univerzumtérkép 3D-s animációjából
photo_camera Egy pillanatkép az univerzumtérkép 3D-s animációjából Fotó: HANDOUT/AFP

A Svájci Szövetségi Technológiai Intézet asztrofizikusa, Jean-Paul Kneib 2012-ben indította el azt az obszervatóriumi programot (eBOSS), amely során a kutatók az univerzum történetéből hiányzó 11 milliárd évet kellett megfejteniük. A kutatók olyan égitesteket figyeltek meg, amelyekből következtethettek az anyag eloszlására a távoli univerzumban, valamint olyan galaxisokat, amelyek aktívan alkotnak csillagokat és kvazárokat.

Az univerzum valaha volt legrészletesebb 3D-s térképén a kutatók egészen addig vissza tudnak menni az időben, amikor még mindössze 380 ezer éves volt a világmindenség. Az is megfigyelhető, hogy az univerzum tágulása egy ponton elkezdett gyorsulni, és ez a folyamat máig tart. A kozmológusok szerint ez az ismeretlen eredetű sötét energia jelenlétének tudható be.

link Forrás

Amikor a kutatók összehasonlították az eBOSS megfigyeléseit korábbi tanulmányokkal, nagy különbségeket fedeztek fel az univerzum tágulásának mértékét illetően. Azt állítják, hogy a jelenleg elfogadott Hubble-állandó körülbelül 10 százalékkal lassabb tágulást jelöl, mint amire a legfrissebb megfigyelésekből következtetni lehet.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás