Perlik a számik az egyik legnagyobb norvég szélerőművet, mert a turbinák elriasztják a rénszarvasaikat

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Az engedélyezési tervekben nem szereplő előkészítő munkák miatt pereskednek Norvégiában az őslakos számik a szélerőműveket telepítő és üzemeltető Øyfjellet Vind nevű cég ellen – írja a Guardian.

A számik szerint Norvégia legnagyobb szélparkjaként megvalósítandó erőmű, pontosabban az akár 200 méter magas tornyok építése megzavarja a rénszarvasok (Rangifer tarandus) vándorlását, elvágja a hagyományos terelési útvonalakat. 

A Guardian szerint ez nem az első ilyen per Norvégiában. Az elmúlt öt évben a számi közösségek több eljárást is kezdeményeztek szárazföldi szélerőműveket üzemeltető és telepítő cégekkel szemben, és az ENSZ-nél is panaszt tettek, mondván, hogy a szélparkok sértik területi és kulturális jogaikat.

Vonuló rénszarvasok a Barents-tenger norvégiai partjainálFotó: Gil Gautier/Biosphoto via AFP

A Norvégia, Svédország és Finnország északi területein élő számik a mostani eljárásban olyan tanulmányokra hivatkoznak, amelyek szerint a rénszarvasok messzire kerülik a szélturbinák környékét. A máig rénszarvas pásztorkodással foglalkozó őslakosok azzal érvelnek, hogy a szélparkok infrastruktúrájának kiépítése visszafordíthatatlan változásokkal jár a korábban alig bolygatott természeti környezetben.  

Az északi sarkvidéken azután indultak el a szélpark- és vízerőműfejlesztések, hogy a klímaváltozással járó felmelegedés miatt a tundrán egyre inkább megközelíthetővé váltak a korábban az év nagy részében hóval és jéggel fedett területek. A befektetők és az engedélyeket kiadó állami szervek ugyan több konzultációt is szerveztek a pásztorkodó számik képviselőivel, de az őslakosok szerint érveiket gyakran figyelmen kívül hagyták. Az Øyfjellet ellen indított perüket ősszel első fokon elvesztették, de abban reménykednek, hogy a bíróság másodfokon figyelembe veszi a rénszarvasok viselkedéséről szóló tudományos bizonyítékokat.   

Korábbi kapcsolódó cikkeink: