Teljesen átáll a villanyautók gyártására a Jaguar

2021.02.15. · gazdaság

Teljes egészében a villanyautók gyártására koncentrál a jövőben a Jaguar – ezt a Jaguar Land Rover igazgatója, Thierry Bollore jelentette be hétfőn. A tervek szerint 2025-től a cég nem gyárt több fosszilis üzemanyaggal működő Jaguart, 2030-tól pedig a Land Rover modelljei is elektromosak lesznek, az első villanyterepjárót a cég 2024-ben fogja majd bemutatni.

A JLR célkitűzései között szerepel, hogy a vállalat 2039-re elérje a zéró emissziós állapotot, 2036-ra pedig azt tervezik, hogy a járműveik zéró kibocsátással üzemelhessenek. Nem a Jaguar Land Rover az egyetlen autógyártó, ami hasonlóan ambíciózus terveket fogalmaz meg a jövőre: a Volkswagen tulajdonában álló Bentley 2030-ra már csak elektromos modelleket tervez, a General Motors pedig 2035-re irányozta elő a zéró emissziós állapot elérését.

Ugyanolyan megfizethető, mint egy sima Jaguar

A bolygó megmentése mellett persze más is motiválja a gyárakat: több országban bejelentették, hogy előbb-utóbb betiltják a fosszilis üzemanyaggal működő autók árusítását. Nagy-Britanniában és Dániában 2030-tól nem lehet majd hagyományos új autót vásárolni, Norvégiában pedig már 2025-ben bevezetik ezeket a korlátozásokat. Kaliforniában 2035-re tűzték ki a dátumot.

A Climate Group EV100 programja szerint 2030-ra a villanyautó számít majd normálisnak, a több mint kilencven céget tömörítő nemzetközi szervezet számításai szerint eddigre az új elektromos autók ugyanannyiba fognak kerülni, mint a hagyományosak. Ha ez megvalósul, a Bloomberg számításai szerint a világon eladott autók 28 százaléka 2030-ban már elektromos meghajtású lesz.

Ugyanezen számítások alapján 2040-re az összes eladott személygépjármű 58 százaléka lesz elektromos autó. Eddigre a városi buszok 67, a kétkerekű járművek és motorok 47, a tehergépjárműveknek pedig a 24 százaléka lesz elektromos meghajtású.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás