Több mint 17 ezer éves a legősibb kenguru ábrázolás

2021.02.23. · tudomány

Az Ausztrália észak-nyugati részén található Kimberley régió Balanggarra megyéjében fedezték fel az eddigi legősibb kenguruábrázolást a Melbourne-i Egyetem kutatói. A Nature Human Behaviour folyóiratban február 22-én publikált tanulmányuk szerint a 2 méteres rajz anatómiailag korrekten ábrázolja az erszényes emlőst.

Az egyetem honlapján megjelent ismertetés szerint az anatómiailag meglepően korrekt művet eredetileg vörös okker színnel vitte fel az ismeretlen alkotó a sziklamenedék falára.

A kormeghatározást Sceliphron nemhez tartozó lopódarazsak fosszilizálódott fészkei segítették, a C-14-es radiokarbon módszer szerint a barlangrajz az 17 500 és a 17 100 évvel ezelőtti időszakban készülhetett.

Az ősi kengururajz eredeti és rekonstruált változata
photo_camera Az ősi kengururajz eredeti és rekonstruált változata Fotó: Peter Veth/ Balanggarra Aboriginal Corporation; Pauline Heaney

A kutatást vezető Damien Finch, a tanulmány első szerzője szerint a kenguru ábrázolásának módja erős rokonságot mutat az Indonézia Celebeszként is ismert Szulavézi szigetén 2017. decemberében megtalált alkotásokkal, amelyekről az ausztrál Griffith Egyetem archeológusai 2019-ben urán-tórium kormeghatározással állapították meg, hogy legalább 43 900 évesek.

Finch és kollégái szerint mindez bizonyíték az Ausztráliát benépesítő őslakók és a dél-kelet-ázsiai népek közötti intenzív kapcsolatra.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás