Az oltások elmaradása miatt újra veszélyt jelenthet a világra a diftéria

2021.03.10. · tudomány

Újra támadhat a diftéria, az a betegség, amelyet a harmincas években egyszer már legyőztek, és ami ellen hatékony védőoltás áll az emberiség rendelkezésére – erre figyelmeztet egy friss brit-indiai kutatás, ami a Corynebacterium diphtheriae baktérium 122 év alatt végbemenő genetikai változásait vizsgálta. A kutatás eredményei alapján úgy tűnik, hogy a kórokozó már több antibiotikumra is rezisztenssé vált, a megbetegedések száma emelkedik, ennek pedig részben az is az oka, hogy sok helyen csúszik a torokgyík elleni oltás beadása az éppen zajló világjárvány miatt.

A diftéria elleni oltásban lévő antitestek a baktérium toxinját célozzák, ahogy az ellenszérumban lévő antitestek is ehhez kapcsolódnak. Fertőzés esetén a betegséget antibiotikummal kezelik. Mindkét esetben némi aggodalomra adhat okot, hogy a mostani kutatás szerint a baktérium toxintermelő génjében 18 különböző variáns jött létre, ezek közül pedig több is alkalmas rá, hogy megváltoztassa a toxin szerkezetét, ezzel pedig olyan variánst hozzon létre, amely ellen nem, vagy csak kevésbé lehet hatásos a most széles körben alkalmazott védőoltás.

Gordon Dougan, a kutatás egyik résztvevője szerint ez még nem jelenti azt, hogy itt a következő világjárvány, vagy hogy teljesen haszontalan lenne a védőoltás, de arra figyelmeztet, hogy érdemes nyomon követni a kórokozó evolúcióját, ez az eset ugyanis a mutációk hatására a jövőben még előállhat.

Még nincs nagy baj

Robert Will, a tanulmány vezető szerzője szerint a kórokozó antibiotikumokkal szembeni ellenállása ugyan létező jelenség, de még nem lehet tudni, mekkora problémákat okozhat. Pankaj Bhatnagar, a WHO indiai kirendeltségének vezetője szerint a betegség kezelésében egyelőre nem okoz különösebb gondot a rezisztencia, de a baktérium genetikai változásai előrevetítik, hogy létrejöhetnek olyan variánsok, amelyek ellen a bevett penicillines kezelés nem lesz hatásos.

Az mindenesetre nem tűnik jó jelnek, hogy a C. diphtheriae a vizsgálatok szerint több olyan szerre is rezisztenssé vált, amelyet nem is alkalmaznak a torokgyík ellen, de a kutatók szerint még nincs nagy baj, csak nem szabad szem elől téveszteni a baktérium változásait, így megelőzhető egy újabb világjárvány kitörése. A diftériás megbetegedések száma világszerte növekszik, de sehol sincs a korábbi nagy járványokhoz képest, amelyek majdnem akkora pusztítást végeztek Európában, mint korábban a pestis.

A diftéria (vagy torokgyík) elleni védőoltás széles körben elérhető és alkalmazott, bár a betegség még mindig jelen van a világban, ezért abban az esetben, ha az ember egy kevésbé átoltott országba utazik, javasolt az emlékeztető oltás beadása. A népnyelv azért keresztelte torokgyíknak a betegséget, mert a toxin hatására egy áttetsző hártya jön létre a felső légutakon, amely idővel leválik, és elzárhatja a légcsövet. Ha nem zárja el, és a betegnek sikerül felköhögnie, a produktum száraz, pikkelyes gyíkbőrre emlékeztet.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás