Oxfordi kutatók szerint a brazil és a brit variáns ellen védenek a jelenlegi vakcinák, a dél-afrikai ellen nem

2021.03.18. · tudomány

Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint a jelenleg is létező és folyamatosan felhasznált vakcinák védelmet nyújtanak a koronavírus gyorsan terjedő brazil és brit variánsa ellen is, igaz, csökkent hatékonysággal. A kutatók olyan vérminták vizsgálata alapján jutottak erre a megállapításra, amiket a COVID-19-en átesettektől, valamint az AstraZeneca és a Pfizer/BioNTech vakcinákkal beoltottaktól vettek – írja a Reuters.

Az adatok azt mutatták, hogy a fertőzés és a vakcinák hatására termelt antitestek a P.1 nevű brazil vírusvariáns és a B.1.1.7 nevű brit változat hatástalanítására is képesek, körülbelül háromszor alacsonyabb hatékonysággal. Ez azért is jó hír, mert a brazil variánsról korábban azt gondolták, hogy sokkal jobban ki tudja cselezni az antitesteket.

Az 501.V2 vagy B.1.351 néven ismert dél-afrikai vírusvariáns viszont már sokkal nagyobb fejtörést okozhat az orvosoknak és a kutatóknak: ennél a SARS-CoV-2 eredeti változatához képest kilencszeres hatékonyságcsökkenést mértek az AstraZeneca oltóanyaga esetében, és 7,6-szoros csökkenést a Pfizer-vakcina beadása után. Dél-Afrika februárban függesztette fel az AstraZeneca-oltások beadását, miután jelezték, hogy csak minimális védelmet nyújt a fertőzés ellen.

Az oxfordi kutatók egyelőre mások által tudományosan nem ellenőrzött (peer-reviewed) tanulmánya szerint a vakcinakészítő cégeknek és intézeteknek most a dél-afrikai variáns ellen is hatásos oltóanyagok fejlesztésére kell összpontosítaniuk, hogy megfékezzék az esetlegesen újabb robbanással fenyegető vírusvariáns terjedését a világban.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás