Ausztriában megjelent a SARS-CoV-2 brazil variánsa, közben egy egész tiroli járást beoltanak a dél-afrikai változat miatt

2021.03.08. · tudomány

Salzburgban bukkant fel először a koronavírus brazil varinása, az a SARS-CoV-2-változat, amelyet a dél-afrikaihoz hasonlóan veszélyesnek tartanak – adta hírül hétfőn a Der Standard.

Mint február végén Müller Cecília országos tisztifőorvos fogalmazott, „tudjuk jól, hogy a brazil és dél-afrikai mutánsok nehezebben kezelhetők, hiszen ellenállóbbak, az antitestjeink nehezebben tudnak megküzdeni vele. Ezért előfordulhat, hogy korábban megbetegedett személy ezzel a vírusvariánssal újra tud fertőződni.”

A gyanú két hete merült fel egy férfi páciens esetében, de mostanra sikerült szekvenálni a vírus genomját, így bebizonyosodott, hogy a férfit megfertőző vírusok valóban a P.2 mutációt hordozzák. Az illetőt jól elkülönítették, és más mintákban egyelőre nem merült fel a brazil variáns jelenléte.

Variánsok Ausztriában

Mint arról beszámoltunk, a vírus fertőzőképesebb és ellenállóbb dél-afrikai variánsa Magyarországon is megjelent február végén, de azóta sem tudatták a nyilvánossággal, hogy pontosabban hol, és milyen mértékben terjed – ha terjed.

Az osztrák kormány ezzel szemben február 12-én egész Tirolt lezárta egy időre, miután a vírus B.1.351 számú dél-afrikai változata olyan sebességgel kezdett terjedni, mint sehol máshol az Európai Unióban. A kormány egyebek mellett előírta, hogy a gyerekek kivételével mindenkinek, aki elhagyná Tirolt, legfeljebb 48 órával korábbi negatív vírustesztet kell produkálnia.

photo_camera A tiroli Mayrhofen már ezen a február 4-i képen is szellemvároskának tűnik. Mégis, egy virológus már akkor figyelmeztetett, hogy a dél-afrikai verzió megjelenhet a tartományban. Akkor azonban még a központi kormány sem akart ott szigorítani. Fotó: -/AFP

A dél-afrikai variáns most a Szlovákiával és Burgenlanddal határos Alsó-Ausztria tartományban terjed, bár nem olyan gyorsan, mint anno Tirolban. Alsó-Ausztriában, Bécsben és Salzburgban ugyanakkor nem emiatt, hanem a brit variáns terjedése miatt nyújtják meg a fertőzöttek számára előírt karantént 14 napra.

Vakcinakísérlet egy egész járáson

Eközben európai járványhatóságok a múlt héten úgy döntöttek, hogy Tirol egyik legérintettebb járásában, Schwaz város környékén a teljes 16 éven felüli lakosságnak felajánlják soron kívül a Pfizer/BioNTech vakcináját. A kísérlet célja, hogy nagy mintás adatokat szerezzenek arról, mennyire hat a lakosság átoltása a dél-afrikai változat terjedésére. Az oltási kampány ezen a héten, a hatóságok reményei szerint csütörtökön kezdődik.

Korábbi laboratóriumi kísérletek ugyanis arra jutottak, hogy bár az mRNS vakcinák (azaz a Moderna és a Pfizer oltóanyagai) hatnak erre a változatra is, gyengébb antitestvédelmet váltanak ki, mint a SARS-CoV-2 eredeti formái és a brit variáns ellen. A jelentősen átoltott Izrael ugyanakkor bőséges példát szolgáltat arra, hogy mutációk ide vagy oda, a lakosság beoltása végső soron feltartóztatja a vírust.

A tiroli tömegoltásra múlt csütörtök óta lehet regisztrálni, az első 24 órában a szóba jöhető felnőttek mintegy egyharmada, húszezer ember jelentkezett. A kísérlet céljára százezer adag vakcinát különítettek el Ausztria számára, a folyamatot egy nemzetközi kutatócsoport tanulmányozza majd. Günther Platter tiroli kormányzó szerint a cél, hogy „feltartóztassák, sőt felszámolják a koronavírus dél-afrikai variánsának terjedését”.

Ehhez hasonló tömeges kísérletre még nem került sor a vakcinabeszerzési gondokkal küszködő Európai Unióban.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás