COVID-19-en átesetteket fertőznek meg újra koronavírussal egy oxfordi kísérletben

2021.04.19. · tudomány

Koronavírus-fertőzésen átesett önkénteseket fertőznek meg újra a vírussal egy az Oxfordi Egyetemen hétfőn kezdődött kísérletben, hogy jobban megértsék, mi történik ilyenkor a szervezetben. Jelenleg nagyon keveset tudni arról, hogyan fertőződnek meg újra olyanok, akiknek a szervezete már találkozott a vírussal.

A kutatók arra kíváncsiak, milyen típusú immunválasz akadályozza meg az újrafertőződést, illetve arra, hogy hogyan reagál az immunrendszer, amikor újra kiteszik a SARS-CoV-2-nek.

A kísérletet két lépcsőben végzik el, más és más résztvevőkkel. Az első szakaszt még áprilisban lebonyolítják, a másodikat a nyárra tervezik. Helen McShane, a kísérlet vezetője, az egyetem gyermekgyógyászati tanszékének vakcinológus tanára azt mondta, ebből a kísérletből olyan dolgokat tudhatnak meg, amiket másként nem tudnánk. „A résztvevők újrafertőzésével pontosan tudni fogjuk, hogyan reagált az immunrendszerük az első fertőzésre, mikor lép fel a második fertőzés, és mennyi vírus jutott a szervezetükbe.”

A vizsgálattól nemcsak azt remélik, hogy alaposabban megértik a jelenlegi járványt okozó vírus működését, hanem azt is, hogy olyan teszteket fejleszthetnek ki, amelyek képesek meghatározni, hogy az ember éppen védett-e a koronavírustól.

A kísérlet most induló szakaszában 64 önkéntest, 18 és 30 év közötti fiatalokat fertőznek meg újra ellenőrzött körülmények között. A résztvevők tüdejét CT-vel, a szívüket MRI-vel vizsgálják majd, miközben legalább 17 napra el kell különülniük egy speciálisan erre kialakított őrzőben. A részvétel feltétele, hogy az alany tökéletesen egészséges legyen, és az előző fertőzésből ne legyenek visszamaradt tünetei, mert az esetleg növelné a kockázatot. Az elkülönítőből akkor engedik ki őket, ha már nem fertőzöttek.

A kutatás második fázisában két különböző részterületet kívánnak alaposabban feltérképezni a kutatók. Elsőként azt akarják pontosan megtudni, hogy milyen fajta immunreakció védi meg a szervezetet az újrafertőzéstől – mondta McShane. Ehhez az újrafertőzés előtt pontosan meghatározzák a kiindulási immunválaszt az önkéntesekben. Majd a vírus pontosan meghatározott dózisát juttatják a szervezetükbe, hogy így tanulmányozhassák, mennyire szaporodik el bennük a vírus. Másrészt a fertőzés utáni időszakban többször megmérik az immunreakciót, így azt is megfigyelhetik, hogy mikor, milyen választ vált ki a SARS-CoV-2.

A vizsgálat teljes időtartama 1 év, ugyanis a gyógyult alanyokat elbocsátás után még legalább nyolcszor megvizsgálják.

A kísérletet finanszírozó jótékonysági szervezet, a Wellcome kutatási tanácsadója szerint ez a tanulmány jó minőségű adatokat szolgáltat majd a koronavírusra adott immunreakcióról. Shobana Balasingam szerint az eredmények sokat elárulhatnak arról, hogyan kell a jövőben kezelni a COVID-19-megbetegedéseket, emellett a vakcinakutatáshoz és a hatékony terápiák kidolgozásához is alapvető információkat szolgáltathatnak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás