Segíts megrajzolni Magyarország légszennyezettségi térképét!

2021.05.14. · tudomány

Mérj velünk! címmel kampányt indított a Levegő Munkacsoport, levegőminőség-mérő készülékek vásárlására buzdítva a lakosságot. A cél az, hogy a légszennyezettség ugyanolyan alapinformáció legyen, mint a napi hőmérséklet.

A statisztikák szerint Magyarországon ugyanis évente 13 ezer ember korai halálát és közel egymillió ember megbetegedését okozza a szennyezett levegő, amely leginkább a gyerekeket és az idősek egészségét veszélyezteti. A levegőminőség mégsem része a hétköznapi témáknak. Ezen kíván változtatni a Levegő Munkacsoport a MetNet meteorológiai szervezettel együtt úgy, hogy olyan megfizethető árú készülékeket javasolnak, amelyek a szállópor mérésére szolgálnak.

A részecskék mérete alapján ezek a műszerek a PM2.5 és PM10 szállópor-típus tájékoztatási szintű mérésére alkalmasak. A szállópor, kicsi méreténél fogva, mélyen behatol az emberi szervezetbe, és ott maradandó károsodásokat okoz.

Mérettáblázat
photo_camera Mérettáblázat Fotó: Levegő Munkacsoport

A friss kutatások azt mutatják, hogy a COVID-19 megbetegedés lefolyása súlyosabb lehet ott, ahol nagyobb a légszennyezettségnek való kitettség. Magyarországon a lakossági fűtésből származó PM2.5 az Európai Unióban kiugróan magas: fűtési időszakban az összes PM2.5 kibocsátás 83 százalékát is eléri. Ennek egyik oka a gyakran rossz minőségű szilárd tüzelőanyag, másik oka a rossz hatékonyságú kazánok használata és az épületek rossz energiahatékonysága. A nyári időszakban a közlekedés felelős a szállópor kibocsátások nagy részéért, ami főleg az elavult dízel gépjárművek használatára vezethető vissza.

A Mérj velünk! kampány célja, hogy a közösségi tudomány (citizen science) jegyében létre jöjjön Magyarország legnagyobb légszennyezettségi térképe.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás