Orvosok tiltakoznak az indiai kormányközeli guru ellen, aki szerint a jóga megvéd a COVID-19-től

2021.06.01. · majom

Kedden több ezer indiai orvos öltött fekete karszalagot, de nem a gyász jeleként, hanem azért, hogy így tiltakozzon egy guru ellen, aki azt állítja, hogy a jóga és a hagyományos gyógyászat jobban véd a koronavírus ellen, mint a vakcinák.

A Baba Ramdev nevű jógi és tévés gyógyító ráadásul Narendra Modi miniszterelnök barátjának és szövetségesének mondható, jó kapcsolatokat ápol a kormányzó Bháratíja Dzsanatá párttal – nem afféle salabakterről van tehát szó, hanem a jelenlegi indiai járványhelyzetben kifejezetten veszélyesnek mondható, nagy hatalmú kuruzslóról.

Az orvosok azzal vádolják Ramdevet, hogy szándékosan táplálja a vakcinákkal szembeni bizalmatlanságot, hogy saját ajurvédikus termékeket forgalmazó cége, a Patanjali Ayurved malmára hajtsa a vizet. „Baba Ramdev mindenkit arra biztat, hogy ne adassák be a vakcinát, és azt állítja, hogy az allopátia (a homeopátiával ellentétes gyógyászat) ostobaság, a gyógyszerek több embert ölnek meg – idézte a gurut az Indiai Orvosi Társaság elnöke, John Austin Jayalal. – A jógi tanai összezavarják az embereket, a kormánynak le kellene őt állítania.”

A járványkórházak frontvonalában szolgáló rezidens orvosok szövetsége szerint Ramdevet a járványügyi törvény értelmében meg kellene büntetni, amiért „illogikus, tudománytalan, becsmérlő állításokat tesz”.

photo_camera Baba Ramdev és Narendra Modi miniszterelnök 2014 novemberében Fotó: Asish Maitra

A Ramdev és az orvosok közötti konfliktus már február óta húzódik, a guru akkor dobta ugyanis piacra Coronil nevű ajurvédikus főzetét, amiről azt állítja, hogy jó a COVID-19 ellen. A szer elegáns bemutató eseményén részt vett Harsh Vardhan egészségügyi miniszter is, magasztalva Ramdev cégét, amit a jóga szútrák szerzőjéről, Patandzsali hindu bölcsről nevezett el. Az orvosszövetség kritizálta a minisztert, amiért jelenlétével hitelesítette „a rossz szándékkal összekutyult, tudománytalan terméket”. A Patanjali egyik szóvivője azzal vágott vissza, hogy az orvosok egyszerűen nem bírják elviselni a valóságot.

„Kudarcot vallott ostoba tudomány”

Az óriási veszteségekkel járó második hullámban tovább éleződött a konfliktus, miközben a kórházak súlyos betegekkel zsúfolódtak tele, és nemcsak ágyakból és személyzetből, de gyógyszerekből és oxigénből is hiány támadt Indiában. Bár már csillapul a járvány, az elmúlt két hónapban több mint 170 ezer indiai halt bele a koronavírus okozta betegségbe.

Milliók által követett jógacsatornáján Ramdev a modern gyógyászatot szidja, azaz „a kudarcot vallott ostoba tudományt”, és azt állítja követőinek, hogy rengeteg orvosnál is súlyos COVID-19 alakult ki, annak ellenére, hogy be voltak oltva. „Miféle orvosok ezek, ha még magukat sem tudják megmenteni?” – teszi fel a kérdést.

A rezidens orvosok szövetségét vezető Manish doktor (aki csak ezt az egy nevet használja), úgy fogalmazott, hogy június 1-je, kedd a tiltakozás fekete napja, de hangsúlyozta, hogy ez nem fogja zavarni az ellátást. „Ramdev éppen akkor kezdte ki a gyógyítók testvériségét, amikor az orvosok a saját életüket sem kímélve küzdenek a betegekért” – tette hozzá.

Az Indiai Orvosi Társaság, amelynek előző elnöke maga is a COVID-19 áldozata lett, azzal vádolta Ramdevet, hogy hamis félelemérzetet és frusztrációt kiváltva akarja elérni, hogy fogyjanak a termékei. A kritikákkal nem törődve Ramdev továbbra is ócsárolja a vakcinákat, és saját gyógymódjait ajánlgatja, leginkább a képzetlen, hiszékeny embereknek, akiket próbál meggyőzni arról, hogy ez az olcsó megoldás – mondta az orvosi társaság főtitkára, Jayesh Lele.

A guru maga nem nyilatkozott az ügyben.

A nyugati módszerekkel gyógyító orvosoknak nemcsak a világjárvány miatt terhelt a kapcsolatuk Modi kormányával: ellenezték a kormány korábbi döntését, amely engedélyezte, hogy az alternatív gyógymódok gyakorlói 58 különféle műtétet végezhessenek el, illetve jóvá hagyta a kísérleteket a hagyományos indiai orvoslás meghonosítására a modern orvosi egyetemek tantervében.

A fekete szalagos tiltakozást sem először alkalmazzák az indiai orvosszövetségek, korábban elmaradt fizetéseikért és jobb munkakörülményekért is harcoltak hasonló akcióval.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás