Elkészült a legősibb kutyafajta géntérképe

2021.06.02. · tudomány

A basenji egy ősi afrikai kutyafajta, amelynek tagjait a mai napig nagy becsben tartják a Kongóban élő törzsek vadászai, és persze Afrikán kívüli tenyésztői is.

Az ausztrál Új-dél-walesi Egyetem kutató a BMC Genomics folyóiratban megjelent tanulmányukban arról számoltak be, hogy sikerült teljes egészében szekvenálni a fajta genomját, létrehozva ezzel az eddigi legjobb genetikai referenciát a kutya (Canis familiaris) törzsfejlődésének és háziasításának, továbbá a kutyák genetikai eredetű megbetegedéseinek vizsgálatához.

A kutatók szerint az ugatni nem tudó basenji géntérképe bepillantást enged a korai tenyésztési folyamatba. vagyis abba, hogy az ember miként domesztikálta a farkas ősökből, és miként alakította ki a különféle fajtákat az elmúlt évezredekben.

Három basenji
photo_camera Három basenji Fotó: ADRIANO BACCHELLA/Photononstop via AFP

Korábban azért okozott fejtörést a kutyák és rokonaik, például a dingók, sakálok, prérifarkasok, farkasok és rókák genetikai összehasonlító vizsgálata, mert a kutya referencia genom egy boxertől (CanFam3.1), illetve egy németjuhásztól (CanFam_GSD) származott. Márpedig mindkét fajta újnak számít, ami azt jelenti hogy a rendkívül hosszú idejű szelekció miatt már csak nyomokban őrzik az eredeti genetikai információegyüttest. Most viszont az ausztrál kutatók állítása szerint ismerté vált a kutyák genetikai családfájának gyökere is, a basenji ugyanis minden más modern fajtától jelentős szelekciós távolságra van, mivel bizonyítottan több ezer éve tenyésztik Afrikában.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás