Újrahasznosított PET-palackokból alkotta meg új kockája prototípusát a LEGO

2021.06.23. · gazdaság

Újabb állomásához érkezett a LEGO zöld fordulata: a játékok csomagolásához használt, egyszer használatos műanyagok kivonása és a növényalapú műanyagból készült kockák után itt az eldobott PET-palackokból létrehozott prototípus – adta hírül szerdán a LEGO Csoport.

Közleményük szerint az elmúlt három évben a cég anyagtudósai és mérnökei több mint 250 PET anyagvariációt és több száz műanyag alternatívát teszteltek. Ennek eredményeként jött létre az a prototípus, ami a minőség, biztonság, játék és persze az összeilleszthetőség terén is megfelel az elvárásoknak, sőt az elmúlt 60 évben készült elemekkel is kompatibilis.

Átlagosan egy literes PET palack tíz darab 2 x 4-es kocka előállításához szükséges anyagot tartalmaz. Az anyagösszetétel jelenleg szabadalmaztatás előtt áll, az újrahasznosított PET műanyagot erősítő adalékokkal keverve születik meg az új LEGO. Egyelőre azonban várni kell, hogy a fenntartható kockákat piacra dobják. A prototípus ugyanis a következő egy évben további tesztelésen és fejlesztésen megy keresztül, majd a cég ezután dönt arról, elindulhat-e a próbagyártás. Ezért arra mindenképpen várni kell, hogy a fenntartható játékok a boltokban is megjelenjenek.

Újrahasznosított műanyagból készült LEGO kocka prototípusa
photo_camera Újrahasznosított műanyagból készült LEGO kocka prototípusa Forrás: LEGO

Nem ez a dán játékgyártó egyetlen törekvése a bolygó kímélésére. 2020-ban a cég bejelentette, hogy eltörli az egyszer használatos műanyagot a termékek dobozaiból, 2018-ban pedig megkezdte a fenntartható forrásból származó cukornád alapú, polietilénből készült elemek gyártását.

LEGO elkezdett az utóbbi időben nagyobb hangsúlyt fektetni a fenntarthatóságra, amire szükség is lehet, hiszen játékai jelenleg több mint 90 százalékban a kőolajszármazék akrilnitril-butadién-sztirol (ABS) műanyagból készülnek. Korábban a Telegraph emlékeztetett arra, a Lego már 2018-ban bejelentette, hogy fokozatosan átáll a bio-polietilénekre, és 2025-re maradéktalanul környezetbarát termékeket dob csak piacra, de még 2019-ben is csak kevesebb mint 2 százalék volt a bioplasztikok felhasználásának aránya.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás