A valódi Pikachu jaktrágyán éli túl a tibeti telet

2021.07.20. · tudomány

Az evolúciós alkalmazkodás sajátos változatára bukkantak angol, kanadai, kínai és lengyel zoológusok, akik a PNAS folyóiratban hétfőn, július 19-én megjelent tanulmányukban ismertetik eredményeiket.

A kutatócsoport a Tibeti-fennsík állatvilágának túlélési stratégiáit vizsgálva jutott arra, hogy a feketeajkú pocoknyúl (Ochotona curzoniae) – amelyről állítólag részben a Pokémon-univerzum Pikachu nevű figuráját is mintázták – egészen egyéni étrenden vészeli át a tengerszint feletti 5 ezer méter magasságban már igencsak zord teleket.

Tudni kell, hogy ez az Ázsiában honos rágcsálófaj nem képes a hibernációra, viszont a Tibeti-fennsíkon elegendő növényi táplálékot sem talál ahhoz, hogy elegendő energiára tegyen szert a tartósan mínusz 30 Celsius-fokos hidegben. Ugyanakkor a feketeajkú pocoknyulak, sok más élő állatfajjal ellentétben a vegetációs időszakon kívül sem is vándorolnak enyhébb klímájú területekre, ezért mindeddig rejtély volt miként élik túl a hosszú teleket.

Az Ochotona curzoniae két példánya vegetációs időszakban
photo_camera Az Ochotona curzoniae két példánya vegetációs időszakban Fotó: Wikipédia

A nemzetközi kutatócsoport tagjai több mint egy évtizedig tanulmányozták a faj viselkedését, és arra jutottak, hogy túlélésük záloga a házi jakok (Bos grunniens) trágyája. A zoológusok úgy vélik, egyértelmű, hogy a tibeti haszonállatok ürüléke elegendő mennyiségű emésztetlen növényi részt és vizet tartalmaz az apró rágcsálók számára. A kutatók szerint mindez ellensúlyozza a bélparazitáknak való kitettséggel járó kockázatokat is.

Bár az állatvilágban egyáltalán nem ritka a koprofágia, vagyis a saját ürülék elfogyasztása, arra rendkívül kevés példa akad, hogy az egyik faj egy másik trágyáját hasznosítsa táplálékforrásként.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás