Nanoféreg-alapú maszkbevonatot fejlesztettek a koronavírus ellen

Az ausztráliai Queenslandi Egyetem kutatói arcmaszkra permetezhető antivirális készítményt fejlesztettek, ami az előzetes eredmények alapján hatékony védelmet nyújthat a koronavírus-fertőzéssel szemben. A bevonatról már korábban bebizonyították, hogy elpusztíthatja a koronavírust, így különböző felületek és arcmaszkok előfertőtlenítésére is használható.

Michael Monteiro, a Queenslandi Egyetem Biomérnöki és Nanotechnológiai Intézetének kutatója a Phys.org hírportálnak elmondta, hogy a vízalapú bevonat féregszerű struktúrákkal védekezik a vírusfertőzés ellen.

A nanoféreg-alapú bevonat tesztelése laboratóriumi körülmények között.
photo_camera A nanoféreg-alapú bevonat tesztelése laboratóriumi körülmények között. Fotó: Queensland University

„Amikor bepermeteztük a sebészmaszkokat a nanoférgekkel, azt tapasztaltuk, hogy elpusztítják a SARS-CoV-2 alfa variánsát, valamint az A típusú influenzavírust.”

– mondta Monteiro professzor.

A speciális bevonatot a Queenslandi Egyetem kutatói a Boeinggel együttműködve készítették el, és a Peter Doherty Intézet Fertőzési és Immunológiai Intézetében tesztelték a Melbourne-i Egyetemen. A kutatási eredményeket az ACS Nano szakfolyóiratban publikálták.

„A polimeralapú nanoférgek felszakítják a köhögéssel, tüsszentéssel vagy nyállal terjedő vírusok membránját, és károsítják az RNS-üket. A felhasznált vegyi anyagok igen sokoldalúak, így a bevonat könnyen újratervezhető, és a feltörekvő vírusvariánsokat is megcélozhatják, illetve a jövőbeni járványok megfékezésére is használhatók.”

– mondta Monteiro.

A professzor arról is beszélt, hogy az arcmaszkok használata továbbra is fontos, hogy megelőzzük a koronavírus közösségi terjedését:

„A maszkfelületre felvitt antivirális bevonatok csökkenthetik a fertőzéskockázatot, és hosszú távú védekezést tesz lehetővé a felületi és aeroszolos átvitellel szemben. Tudjuk, hogy a koronavírus órákon, sőt napokon át fertőző maradhat bizonyos felületeken, és közvetlen forrása lehet a fertőzésnek. Ezért nagyobb hangsúlyt fektetünk mind a felületeken, mind a levegőben terjedő vírussal szemben, hogy ezzel is csökkentsük a lakosság átoltottsági hiányosságaiból fakadó kockázatot.”

A bevonat a kutatók elmondása szerint vízbázisú, környezetbarát, és a szintézise összhangban van a festék- és bevonatiparban használt gyártástechnológiákkal.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás