A hágai Nemzetközi Bírósággal mondatnák ki, hogy jogunk van a klímaváltozás elleni védelemhez

2021.09.27. · gazdaság

Vanuatu, a 300 ezer lakossal rendelkező csendes-óceáni szigetország arra készül, hogy az ENSZ legfőbb bírói szerve, a hágai Nemzetközi Bíróság elé vigye a klímaváltozás ügyét. A nagyjából 80 kisebb-nagyobb szigetből felépülő állam azt szeretné, hogy a bíróság mondja ki: a jelen és a jövő generációknak joga van az éghajlatváltozás káros hatásaival szembeni védelemhez.

„Mivel kis csendes-óceáni nemzetünket katasztrofális mértékben sújtják a klímaváltozás okozta károk és veszteségek, Vanuatuban úgy látjuk, hogy a veszélyben lévő, fejlődő országok cselekvése, és a feléjük mutatott támogatás a multilaterális mechanizmusokon keresztül, a jelenlegi szinten nem elegendő” – írta egy közleményben Vanuatu kormánya.

Az ország egyike annak a több mint egy tucatnyi csendes-óceáni államnak, amelynek a tengerszint-emelkedés mellett az egyre gyakoribb és egyre pusztítóbb viharokkal is szembe kell néznie. Mindezt úgy, hogy az óceán közepéről nem igazán lehet hova menekülni, vagyis szó szerint az egyes országok létét fenyegeti a klímaváltozás.

A Vanuatura 2015-ben lesújtó Pam trópusi ciklon pusztítása a főváros, Port Villa partjainál
photo_camera A Vanuatura 2015-ben lesújtó Pam trópusi ciklon pusztítása a főváros, Port Villa partjainál Fotó: AFP PHOTO / CARE / Inga Mepham

Mivel egyetlen ország önmagában nem kérheti ki a Nemzetközi Bíróság véleményét, Vanuatu azt tervezi, hogy a novemberi ENSZ-klímacsúccsal (COP26) kezdődően beveti minden diplomáciai fegyverét, és széles körű összefogást igyekszik kialakítani a többi csendes-óceáni szigetország, valamint más, különösen veszélyeztetett államok között. Így a bírósági vélemény kikérését már közösen szavazhatják meg a 2022-es ENSZ-közgyűlésen.

Bár a Nemzetközi Bíróság tanácsadó véleményei nem bírnak kötelező jogi erővel, azoknak jogi és erkölcsi értelemben is olyan tekintélye van, amely aztán a nemzetközi jog alakulását is befolyásolhatja.

photo_camera Fotó: AFP PHOTO / CARE / Inga Mepham

Caleb Pollard, a klímaváltozás ellen küzdő csendes-óceáni diákok szövetségének elnöke szerint az eddigi globális intézkedések legfeljebb ideiglenes megoldásokat takartak, amelyek valójában csak arra jók, hogy még egy kis időt nyerjünk, de igazi, jelentőségteljes változást nem jelentenek. „Úgy kell nekifognunk a válság kezeléséhez, hogy rendszerszintű változásokat eszközölünk, a legközelebbi fenyegetést jelentő katasztrófák kiváltó okait célozva” – fogalmazott Pollard a közleményben.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás