Miért undorodnak a magyarok a kortárs építészettől?

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Hogyan hatnak ránk az épületek? Hogyan éljük meg a tereket? Mitől függ, hogy valamit kicsinek vagy nagynak, tágasnak vagy szűknek élünk meg? Hogyan emlékezünk az épületekre? Hogyan befolyásolják a megélést az érzelmeink? Miért vetítjük rá a XX. század traumáit a kor építészetére? Áthidalható-e még a szakmai és laikus közízlés közötti, egyre mélyülő szakadék? Mi a szerepe a vizuális nevelésnek, és hogyan kellene az építészetről való gondolkodást ebbe beemelni? Szabad-e az iskolában megmondani a gyereknek, hogyan kell rajzolni? Van-e színe az árnyéknak? Mit tanít a gyerekeknek az iskolaépületek térstruktúrája? Na és megfordítható folyamat-e a Balaton szétépítése?

Városi, építészeti, közlekedési témákkal foglalkozó podcastsorozatunk újabb, még a nyáron felvett, epizódjában Somogyi Krisztina építészetkritikussal, vizuáliskörnyezet-kutatóval, az Építészfórum volt főszerkesztőjével beszélget Édes Balázs urbanista, közlekedésgazdász.

Beszélgetésüket hallgasd alábbi csatornáinkon:  

Az epizód elérhető Spotify-onGoogle Podcasts-onApple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

A korábbi adásokban Erő Zoltánt, Budapest főépítészét és Kádár Bálintot, a Kortárs Építészeti Központ elnökét faggattuk.

(A címlapképen a honi brutalista építészet Thököly úti remeke, a Mónus János tervezte OKISZ-székház (1973). Fotó: Mohai Balázs.)

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Hallgass bele ezekbe is: