Miért undorodnak a magyarok a kortárs építészettől?

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Hogyan hatnak ránk az épületek? Hogyan éljük meg a tereket? Mitől függ, hogy valamit kicsinek vagy nagynak, tágasnak vagy szűknek élünk meg? Hogyan emlékezünk az épületekre? Hogyan befolyásolják a megélést az érzelmeink? Miért vetítjük rá a XX. század traumáit a kor építészetére? Áthidalható-e még a szakmai és laikus közízlés közötti, egyre mélyülő szakadék? Mi a szerepe a vizuális nevelésnek, és hogyan kellene az építészetről való gondolkodást ebbe beemelni? Szabad-e az iskolában megmondani a gyereknek, hogyan kell rajzolni? Van-e színe az árnyéknak? Mit tanít a gyerekeknek az iskolaépületek térstruktúrája? Na és megfordítható folyamat-e a Balaton szétépítése?

Városi, építészeti, közlekedési témákkal foglalkozó podcastsorozatunk újabb, még a nyáron felvett, epizódjában Somogyi Krisztina építészetkritikussal, vizuáliskörnyezet-kutatóval, az Építészfórum volt főszerkesztőjével beszélget Édes Balázs urbanista, közlekedésgazdász.

Beszélgetésüket hallgasd alábbi csatornáinkon:  

Az epizód elérhető Spotify-onGoogle Podcasts-onApple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

A korábbi adásokban Erő Zoltánt, Budapest főépítészét és Kádár Bálintot, a Kortárs Építészeti Központ elnökét faggattuk.

(A címlapképen a honi brutalista építészet Thököly úti remeke, a Mónus János tervezte OKISZ-székház (1973). Fotó: Mohai Balázs.)

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Hallgass bele ezekbe is: