Vásárhelyi Orsolya: Az adattudomány mutatja meg igazán a rejtett diszkrimináció működését

2021.08.13. · podcast

Hogyan vált ennyire népszerűvé az adattudomány? Mi olvasható ki a nagy adathalmazokból a nők és férfiak sikerképletére nézve? Garantálja-e a csoporton belüli diverzitás és inklúzió a kreativitást és a sikert? Csökkenti-e a női kvóta önmagában a diszkriminációt? A mesterséges intelligencia használata valóban elidegenít a kollégáidtól? Mi mindenhez érdemes manapság adattudományt tanulni? (Spoiler: szinte mindenhez!) Miért kell az adattárolást és az online jogokat már kisgyerekkorban tanítani? Kutatói szemmel az etikus adatkezelés inkább káros vagy hasznos? Mit tud tenni az adattudomány saját környezetünk élhetőségéért? És vajon mi értelme van egy női adattudományos konferenciának?

A Qubit podcastjában tudósokkal, kutatókkal, a tudomány ismert és ismeretlen hőseivel beszélgetünk. A legújabb epizódban Vásárhelyi Orsolya adattudós, a Warwick és a Corvinus egyetemek kutatója, a Women in Data Science (WiDS) sorozat egyik regionális főszervezője volt a vendégünk.

Beszélgetésünket hallgasd alábbi csatornáinkon:

Az epizód elérhető Spotify-on, Google Podcasts-on, Apple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

A beszélgetést Radó Nóra kollégánk vezette. A korábbi részekben Kálmán László nyelvészt, Pálinkás József atomfizikust, Prinz Gyula infektológust, Bartus Gábor környezetgazdászt, Kubinyi Enikő etológust, Jordán Ferenc limnológust és Lévay György biomechanikai mérnököt faggattuk.

Hallgass bele ezekbe is:

link Forrás
link Forrás
link Forrás