Az űrszemét hasznosítására alapított nemzetközi konzorciumot egy ausztrál startup

2021.11.22. · TECH

A Qubit többször is foglalkozott már az egyre égetőbb űrszeméthelyzettel. Nemrégiben sorra vettük a rakétafokozat- és űreszköz-maradványokat, az űrben sodródó alkatrészeket, csavarokat, fém- és műanyagtörmeléket, amelyek veszélyessége méretükkel arányos, de még a 170 milliósra becsült 1 milliméternél nagyobb törmelék darabjai is komoly károkat képesek okozni.

Az egyre tarthatatlanabb űrszennyezésre talált megoldást az ausztrál Neumann Space űrtechnológiai startup vezette nemzetközi konzorcium – számolt be róla a brit Guardian.

Számítógépes illusztráció a Föld űrszemétben úszó környezetéről
photo_camera Számítógépes illusztráció a Föld űrszemétben úszó környezetéről Fotó: -/AFP

A japán Astroscale start-up arra fejlesztett ki, már élesben is tesztelt technológiát, miként lehet műholdakkal űrszemetet gyűjteni. Az amerikai Nanorocks fejlett robotikai eljárásokkal a hulladék tárolásának, szelektálásának és darabolásának technológiáján dolgozik, a szintén amerikai Cislunar Industries pedig egy olyan űröntödét fejleszt, amely ezt a törmeléket olvasztaná be. Ezt a Föld körüli pályán előállított terméket használná üzemanyagként a Neumann Space, amelynek rendszere a fém ionizálásával biztosítana megfelelő tolóerőt a műholdak és más objektumok pályára állításához és manőverezéséhez.

Mint ismert, az ionhajtóművek napelemekkel gyűjtött elektromos energia segítségével nagy sebességre felgyorsított, a hajtóanyagukból származó ionok kibocsátása révén mozgatják az űreszközöket. A Qubit a napokban számolt be róla, hogy a nemrég Föld körüli pályán tesztelt új ionhajtómű megfizethetőbbé teheti a több ezer műholdat számláló, a SpaceX Starlinkjéhez hasonló műhold-konstellációkat, és az eddiginél hosszabb élettartamot biztosíthat a műholdaknak.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás