Három beszédes ábra a vakcinák hatékonyságáról

2021.11.24. · tudomány

Kedden a Pécsi Tudományegyetem virológusa, Kemenesi Gábor is megosztotta azt az ábrát, amely az európai járványvédelmi központ (ECDC) adatai alapján mutatja be, hogy az Európai Unió országaiban milyen összefüggésben áll az átoltottság és a covidos halálesetek aránya.

A novemberi, ugyanarra a 14 napos időszakból származó adatok szerint 80 százalék körüli átoltottság fölött már elenyésző a halálozások száma (0–30 / egymillió lakos), míg az alatt nagyban függ a járványvédelmi intézkedésektől, hogy mennyire kiugró a halálesetek aránya az átoltottsági szinthez képest.

Magyarországon például hiába oltották be a felnőtt lakosság több mint kétharmadát, az adatfelvétel idején átlagosan 135-en haltak meg naponta a koronavírus okozta megbetegedésben – ennél több halálesetet csak négy országban (Lettország, Horvátország, Románia, Bulgária) jegyeztek fel. Az elmúlt napokban egyébként több, a táblázat alsó felén viszonylag jól teljesítő országban, például Szlovákiában vagy Szlovéniában is elkezdett felfelé ívelni a halálozási mutató.

photo_camera Forrás: Európai Bizottság

Az Európai Bizottság által megosztott második ábrán három különböző mértékben átoltott ország, Írország (93%), Luxemburg (76%) és Szlovákia (54%) összesített adatai mutatják az oltottak és az oltatlanok arányát a kórházba került covidos betegek között.

Mint látható, a nyári alacsony fertőzésszámok alatt még viszonylag kiegyenlített volt a mezőny, de ahogy ősszel elérte Európát a delta variáns által okozott legújabb járványhullám, úgy kezdett emelkedni az oltatlanok aránya a kórházi esetek között –ma már négyszer annyi oltatlan kerül kórházba coviddal, mint olyan, aki az oltás ellenére betegedett meg.

photo_camera Forrás: Európai Bizottság

Ehhez ráadásul az is hozzátartozik, hogy az oltatlanok aránya szinte mindenhol, de a fent vizsgált három országban mindenképpen kisebb az oltottakéhoz képest, vagyis egy kevesebb emberből álló csoportból kerül ki négyszer annyi súlyos beteg.

Ennek szemléltetésére rajzolta meg Paintben az alábbi ábrát egy amerikai orvosasszisztens – a kép néhány nap alatt terjedni kezdett a Twitteren, és mivel jól illusztrálja a helyzetet, több nagyobb név is megosztotta. Itt persze nem valós számokról vagy arányokról van szó, de kontextusba helyezi, hogy ha esetleg több oltottat kezelnek egy kórházi covidosztályon, az önmagában semmit sem jelent, hiszen egy kisebb halmazból még így is nagyobb esélye van egy oltatlannak kórházba kerülni a fertőzés után.

photo_camera Forrás: Twitter / Marc Grumbles Rumilly

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás