Római kereskedelmi központot tártak fel Anglia szívében

2022.01.12. · tudomány

Szenzációs leletekre bukkantak a HS2 gyorsvasút építésekor Angliában: a régészek eddig is tudtak róla, hogy Chipping Warden közelében egy római település volt, de mint kiderült, a falu jóval jelentősebb kereskedelmi központ lehetett, mint eddig feltételezték. Bár a terület már a vaskor óta lakott volt, a fénykorát a negyedik században élte, ekkor viszont olyan forgalom lehetett arrafelé, hogy a rómaiak egy tíz méter széles szekérutat építettek oda.

A gazdag leletanyag tanúsága szerint ezt alaposan ki is használták: a régészek több mint 300 pénzérmét találtak a helyszínen, méghozzá nem egy kupacban, hanem elszórva, amiből arra következtetnek, hogy hogy az érméket annak idején elhagyták, de akkora lehetett a bőség, hogy a hiányuk fel sem tűnt a tulajdonosaiknak. A falu jelentőségére utal az is, hogy a római utak általában csak 4-5 méter szélesek voltak, az ide vezető kétsávos út építésére pedig bizonyára alapos okuk volt az építőknek.

link Forrás

Az érméken kívül ékszerek, fazekasmunkák, üvegtárgyak, egy bilincs és még egy sminkkészlet is előkerült. A bilincset nagy valószínűséggel egy bűnöző viselhette: egy másik ásatáson tavaly előkerült megbilincselt holttest épp azért keltett feltűnést Angliában, mert a rabszolgák nemhogy holtukban, de általában életükben sem viseltek bilincset a Római Birodalomban.

photo_camera A bilincs Fotó: HS2

A vaskortól a rómaiakig

A sokféle előkerült árucikk miatt a régészek úgy vélik, hogy a falu különösen gazdagnak számíthatott, a játékok, poharak és egyéb apróságok mellett pedig virágzó ipara is lehetett. A településen eredetileg harminc vaskori kerekház állt, és az itteniek valószínűleg meglehetősen eseménytelen életet élhettek az első századig, a rómaiak megérkezéséig, akik viszont heves építkezésbe kezdtek a faluban. A településre vezető széles út a negyedik században épült meg, de nem csak az úton érkezhettek áruk a faluba, valószínű, hogy a Cherwell folyó közelsége is fellendítette a kereskedelmet.

photo_camera Dobókocka és zsetonok Fotó: HS2

Az ásatáson az elmúlt évben 80 régész dolgozott, a római kori falu maradványai fél évvel a mostani talajszint alatt feküdtek. A terület a Blackground („Feketeföld”) nevet viseli, és épp ez a dús fekete talaj segített megőrizni a leleteket. A mezőt az építkezésig legelőként használták, az összetömörödött talaj pedig megóvta a falmaradványokat. A régészek eddig négy kutat és számos épület maradványait tárták fel, a faluban pedig fémműves, fazekas és pékműhely is lehetett. James West, az ásatás vezetője szerint több százan is élhettek a faluban.

photo_camera Pénzérmék az ásatásról

Mike Court, a London és Birmingham közötti vasúti építkezés vezető régésze szerint a munkálatok során páratlan leletekre bukkantak. A munkálatokban az elmúlt három év során mintegy ezer régész vett részt, a mostani felfedezések pedig sokat elárulnak a vidék egykori életéről és történetéről. Az építkezés során a kutatók száznál is több lelőhelyet vizsgáltak, West szerint viszont a Chipping Warden közelében elterülő egykori falu volt a legérdekesebb feltárás, ami bepillantást enged a római kori angol vidék életébe.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás