Római kereskedelmi központot tártak fel Anglia szívében

Szenzációs leletekre bukkantak a HS2 gyorsvasút építésekor Angliában: a régészek eddig is tudtak róla, hogy Chipping Warden közelében egy római település volt, de mint kiderült, a falu jóval jelentősebb kereskedelmi központ lehetett, mint eddig feltételezték. Bár a terület már a vaskor óta lakott volt, a fénykorát a negyedik században élte, ekkor viszont olyan forgalom lehetett arrafelé, hogy a rómaiak egy tíz méter széles szekérutat építettek oda.

A gazdag leletanyag tanúsága szerint ezt alaposan ki is használták: a régészek több mint 300 pénzérmét találtak a helyszínen, méghozzá nem egy kupacban, hanem elszórva, amiből arra következtetnek, hogy hogy az érméket annak idején elhagyták, de akkora lehetett a bőség, hogy a hiányuk fel sem tűnt a tulajdonosaiknak. A falu jelentőségére utal az is, hogy a római utak általában csak 4-5 méter szélesek voltak, az ide vezető kétsávos út építésére pedig bizonyára alapos okuk volt az építőknek.

Az érméken kívül ékszerek, fazekasmunkák, üvegtárgyak, egy bilincs és még egy sminkkészlet is előkerült. A bilincset nagy valószínűséggel egy bűnöző viselhette: egy másik ásatáson tavaly előkerült megbilincselt holttest épp azért keltett feltűnést Angliában, mert a rabszolgák nemhogy holtukban, de általában életükben sem viseltek bilincset a Római Birodalomban.

photo_camera A bilincs Fotó: HS2

A vaskortól a rómaiakig

A sokféle előkerült árucikk miatt a régészek úgy vélik, hogy a falu különösen gazdagnak számíthatott, a játékok, poharak és egyéb apróságok mellett pedig virágzó ipara is lehetett. A településen eredetileg harminc vaskori kerekház állt, és az itteniek valószínűleg meglehetősen eseménytelen életet élhettek az első századig, a rómaiak megérkezéséig, akik viszont heves építkezésbe kezdtek a faluban. A településre vezető széles út a negyedik században épült meg, de nem csak az úton érkezhettek áruk a faluba, valószínű, hogy a Cherwell folyó közelsége is fellendítette a kereskedelmet.

photo_camera Dobókocka és zsetonok Fotó: HS2

Az ásatáson az elmúlt évben 80 régész dolgozott, a római kori falu maradványai fél évvel a mostani talajszint alatt feküdtek. A terület a Blackground („Feketeföld”) nevet viseli, és épp ez a dús fekete talaj segített megőrizni a leleteket. A mezőt az építkezésig legelőként használták, az összetömörödött talaj pedig megóvta a falmaradványokat. A régészek eddig négy kutat és számos épület maradványait tárták fel, a faluban pedig fémműves, fazekas és pékműhely is lehetett. James West, az ásatás vezetője szerint több százan is élhettek a faluban.

photo_camera Pénzérmék az ásatásról

Mike Court, a London és Birmingham közötti vasúti építkezés vezető régésze szerint a munkálatok során páratlan leletekre bukkantak. A munkálatokban az elmúlt három év során mintegy ezer régész vett részt, a mostani felfedezések pedig sokat elárulnak a vidék egykori életéről és történetéről. Az építkezés során a kutatók száznál is több lelőhelyet vizsgáltak, West szerint viszont a Chipping Warden közelében elterülő egykori falu volt a legérdekesebb feltárás, ami bepillantást enged a római kori angol vidék életébe.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: