Az etiópiai hamis banán lehet a klímaváltozást is átvészelő szuperélelmiszer

Az Environmental Research Letters új számában megjelent egy tanulmány, amely szerint az etióp banán (eredeti nevén enset, latinul Ensete ventricosum) életmentő szuperélelmiszer lehet, ha tényleg beüt a klímaváltozás, ami katasztrofális hatást gyakorolhat a ma népszerű haszonnövények terméshozamára.

Az Etiópiában őshonos enset a banánfélék családjába tartozik; magyarul abesszin banánnak, pszeudobanánnak vagy hamis banánnak nevezik – vagyis szinte bárhogy, ami egyértelművé teszi, hogy nem az általunk is ismert sárga, édes gyümölcsről van szó. A gyümölcs Etiópia határain túl jószerivel ismeretlen, de ott sem gyümölcsként, hanem kása- és kenyér-alapanyagként használják.

A most megjelent tanulmány szerint az etióp banán Afrikán kívül is termeszthető lehet, és több mint százmillió ember élelmezéséről gondoskodhat. Dr. Wendawek Abebe, az etiópiai Awasa Hawassa Egyetem munkatársa szerint a gyümölcsnek fontos szerepe lehet az élelmiszer-biztonságban és a fenntartható fejlődésben.

Az etióp banán különlegessége, hogy nem a banánszerű termését fogyasztják, hanem a magas keményítőtartalmú, erjedésre hajlamos szárát és gyökerét. Etiópiában nagyjából húszmillió fogyasztója van, de az ország határain kívül sehol sem termesztik. A növény vadon élő, de nem ehető rokonainak termőterülete azonban Dél-Afrikáig terjed, ami arra utal, hogy nemcsak az etióp éghajlaton tud megélni.

Az etióp banán (Ensente ventricosum) termése. Az etióp őslakosok nem ezt, hanem a növény fermentálható gyökerét fogyasztják.
photo_camera Az etióp banán (Ensente ventricosum) termése. Az etióp őslakosok nem ezt, hanem a növény fermentálható gyökerét fogyasztják. Fotó: FREDERIC TOURNAY/Biosphoto via AFP

A most megjelent tanulmány szerzői mezőgazdasági felmérésekkel és modellezéssel azt jósolták, hogy az etióp banán potenciális termőterülete jóval nagyobbra nőhet a következő négy évtizedben, és nemcsak Etiópiában, hanem más afrikai országokban, például Kenyában, Ugandában vagy Ruandában is termeszthető lehet, ahol több mint százmillió ember élelmezését biztosíthatja.

Dr. James Borrell, a Kew-i Királyi Botanikus Kert igazgatója a BBC-nek azt mondta, hogy ínséges időkben az etióp banán kiváló puffernövény lehet, ami megnövelheti az élelmiszer-biztonságot. Az etióp banánt – érvelt dr. Borrell – azért is hívják Etiópiában az éhség elleni fának, mert van néhány szokatlan tulajdonsága, amik teljesen egyedivé teszik: többek között az, hogy bármikor el lehet ültetni, bármikor be lehet takarítani, ráadásul évelő növény.

Bár Etiópia az afrikai növénytermesztés egyik fő központja, és a kávén túl sok más haszonnövény otthona, az előrejelzések szerint az éghajlatváltozás súlyosan károsíthatja a mai terméshozamokat, illetve az alapvető élelmiszerek Afrikán belüli és azon kívüli elosztását. Emiatt világszerte egyre nagyobb kereslet mutatkozik az új növények iránt. Erre már csak azért is szükség lehet, mert az általunk elfogyasztott kalóriák közel fele három növényfajból, a rizsből, a búzából és a kukoricából származik. Dr. Borrell szerint muszáj diverzifikálnunk a világszerte hasznosítható növényeket, mert kockázatos a teljes élelmezésünket ezekre növényre bíznunk.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás