ENSZ: Súlyosbodott az éhezés a világjárvány alatt

2021.07.12. · tudomány

A világ lakosságának 9,9 százaléka, mintegy 811 millió ember volt alultáplált 2020-ban, szemben a 2019-es 8,4 százalékkal. Az éhezőknek több mint fele, 418 millió ember Ázsiában él, 282 millióan Afrikában, 60 millióan pedig Latin-Amerikában és a Karib-térségben. Afrikában volt az alultápláltság elterjedése a lakosság 21 százalékát érinti, ez majdnem duplája más kontinensekének – derül ki abból a hétfőn publikált jelentésből, amelyet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), a Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap (IFAD), az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), a Világélelmezési Program (WFP) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői közösen készítettek.

A jelentés szerint 2020-ban a Föld teljes lakosságának 30 százaléka, összesen 2,3 milliárd ember nem jutott megfelelő táplálékhoz – ezzel az éves növekedés a mérsékelt vagy súlyos éhezés indikátorban meghaladta az előző öt évit. A nemek között egyenlőtlenségek is mélyültek: minden 10 éhező férfira 11 nő jutott 2020-ban, míg 2019-ben 10,6 százalék volt ez az arány.

A jelentés szerint a helytelen és hiányos táplálkozás minden formája tarolt, erősen sújtva a gyermekeket. 2020-ban 149 millió fölött volt a növekedésben visszamaradt 5 év alattiak száma, és 45 millió fölött az alacsony súlyúaké, miközben közel 39 millió gyermek volt elhízott.

Alultáplált dakari hajléktalant támogatnak egészségügyi dolgozók 2020. tavaszán Szenegálban
photo_camera Alultáplált dakari hajléktalant támogatnak egészségügyi dolgozók 2020. tavaszán Szenegálban Fotó: JOHN WESSELS/AFP

Három milliárd felnőtt és gyermek számára pedig a magas költségei miatt elérhetetlen volt az egészséges táplálkozás. Ebből is következik, hogy a reproduktív korban lévő nők majd harmadát érinti a vérszegénység. A jelentés szerint hiába tapasztalható előrelépés egyes területeken, mint például a kizárólagos anyatejes táplálás, a világ nem halad jó úton, hogy teljesüljenek a táplálkozáshoz kötődő célkitűzések 2030-ig – fogalmaz a FAO magyar nyelvű sajtóközleménye.

A jelentés szerint a világjárvány súlyos válságot idézett elő, veszélyeztetve az ételhez való hozzájutást, ám az éhezés már pandémia kitörése előtt növekedésnek indult és a helytelen táplálkozás felszámolása elakadt.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás