Visszakap a Húsvét-sziget egy 150 éve elrabolt szobrot

2022.02.22. · tudomány

Jövő hétfőn indul útjára az a moai, vagyis húsvét-szigeti kőszobor, amelyet még 1870-ben szállítottak el az országból Chilébe. Bár a Húsvét-sziget hivatalosan Chile tartományának számít, a helyiek nem nagyon örültek a szobor elszállításának, annál jobban örülnek viszont annak, hogy visszakapják, a szobrok ugyanis az ősök szellemeit jelképezik, a helyük így a szigeten van – arról nem is beszélve, hogy az ország a bevételeinek nagy részét épp a moaikra kíváncsi turistáknak köszönheti.

A múzeum közleménye szerint a Húsvét-sziget lakói számára azok a temetkezési tárgyak, emlékek és szobrok, amelyeket elhurcoltak az országból, ugyanolyan élőnek számítanak, mint a közösség tagjai. Cristian Becker, a múzeum kurátora szerint ez rendkívül fontos gesztus az őslakosok felé. A megegyezést Rapa Nui szertartással ünnepelték hétfőn a múzeumban.

Balról jobbra: Veronica Tukihito, Moai Tau, Consuelo Valdes
photo_camera Balról jobbra: Veronica Tukihito őslakos, Moai Tau, Consuelo Valdes kulturális miniszter Fotó: -/AFP

A 715 kilós Moai Taut hétfőn indítják útnak Valparaisóból, miután a múzeum szakemberei alaposan átvizsgálták és meggyőződtek róla, hogy épségben megérkezik az úticéljához, ahol a Sebastian Englert Antropológiai Múzeumban állítják majd ki.

Kulturális nagykövetek

Consuelo Valdes, a chilei kulturális miniszter kiemelte, hogy ez az első eset, hogy egy moai nem a szigetről kerül a szárazföldre, hanem épp fordítva. A Húsvét-szigetek évek óta követeli, hogy a sziget kulturális kincseit őrző múzeumok adják vissza az elrabolt műtárgyakat, de eddig kevés sikerrel, a British Museumban őrzött szobor, a Hoa Hakananai´a szintén nagyjából 150 éve díszíti a brit gyűjteményt, de évek óta csak tárgyalnak a hazaszállításáról.

Bár az igény jogosnak tűnhet, nem mindenki tartja jó ötletnek az összes moai hazaszállítását. Sonia Haoa húsvét-szigeti régész szerint a Hoa Hakananai´a és a többi külföldre szakadt műalkotás egyfajta nagykövetként van jelen a világban, míg a szigeten található, mintegy ezernyi moai az elemek hatására lassan elporlad. Haoa szerint a sziget egyetlen bevételi forrása a turizmus, így amellett, hogy érdemes lenne megóvni az ott található szobrokat, érdemes arra is gondolni, hogy a nagykövetek hatására kapnak kedvet az emberek utazni, így Hoa Hakananai´a tulajdonképpen fontos gazdasági missziót teljesít Londonban.

Az említett két szobron kívül még tíz tartózkodik külföldön, de az őslakosok ezeket is szeretnék visszakérni. A Chilei Természettudományi Múzeumban még két kisebb szobor található, ezek hazaszállításáról egyelőre nem esett szó.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás