Itt az első növényi alapú covidvakcina

2022.03.07. · tudomány

Akár igazolva is érezhetik magukat azok, akik az új koronavírus pandémia első hónapjaiban a dohányban, illetve a nikotinban keresték a SARS-CoV-2 elleni védelem egyik biokémiai eszközét. A quebeci Medicago gyógyszergyár ugyanis forgalmazási engedélyt kapott a kanadai egészségügyi hatóságoktól, hogy a 18-64 év közöttiek oltására forgalomba hozhassa azt a vakcináját, amelynek hatóanyaga a Nicotiana benthamiana néven ismert Ausztráliában honos dohánynövényből származik – adta közre az IflScience.

Az elfüstölt, megrágott, felszippantott fajokkal rokon, a burgonyafélék családjához és a dohány nemzetséghez (Nicotiana) tartozó növény leveleinek szintén magas a nikotintartalma, nem véletlen, hogy az ausztrál őslakók serkentőszerként fogyasztották az elmúlt évezredekben. A kanadai farmakológusok választása azonban nem a nikotin vagy más alkaloid miatt esett pont erre a fajra. Már csak azért sem, mert a világjárvány második szakaszára már egyértelműen tisztázódott, hogy a dohányosok nemhogy nagyobb eséllyel ússzák meg a COVID-19 súlyos következményeit vagy a fertőzést magát, hanem esetükben 60-80 százalékkal nagyobb a kórházba kerülés kockázata.

A Scientist szerint a Covifenz néven piacra kerülő vakcina fejlesztői nem valamelyik már benne lévő hatóanyag miatt választották az őshazájában benth néven emlegetett kétszikűt, hanem azért mert ez a faj régóta kedvelt modellnövény a biotechnológiában. Korábban például a British American Tobacco leányvállalata, a Kentucky BioProcessing publikált olyan eredményeket, amelyek szerint monoklonális eljárással sikerült a növény szervezetében olyan antigéneket ültetni, majd felszaporítani, amelyek már 2014-ben ígéretesnek bizonyultak az ebola-oltásokban.

Virágzó Nicotiana benthamiana
photo_camera Virágzó Nicotiana benthamiana Fotó: Wikipédia

A kanadai farmakológusok a mindmáig zömmel állati szervezetekben, illetve sejtkultúrákban előállított terápiás fehérjék helyett a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjét utánzó mesterséges víruspartikulák (virus-like particle, VLP) előállítására serkentették a növényt némi bakteriális ösztönzéssel. Gyors és effektív anyagcseréjének köszönhetően a növény napok alatt legyártja a 71 százalékos hatásosságú vakcinához szükséges, az emberi immunrendszert mozgósító matériát. Mondanunk se kell, egy ilyen növényekből álló üvegházi ültetvény ipari léptékben képes a VLP-gyártásra.

A kanadai gyógyszergyár abban bízik, hogy a száz százalékig növényi alapú eljárásuk meggyőzi azokat, akik eddig az állati közreműködéssel előállított hatóanyagokra és összetevőkre hivatkozva utasították vissza a covidoltásokat.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás