Mesterséges intelligencia segít megfejteni, hogy miről röfögnek a disznók

2022.03.07. · tudomány

Pusztán állatjóléti megfontolások motiválták azt a nemzetközi kutatást, amelynek eredményeit a Scientific Reports folyóiratba hétfőn megjelent tanulmány ismerteti. A kutatók szerint a mesterséges intelligencia alkalmas lehet a házisertések (Sus scrofa domestica) a horkantástól a visításig terjedő, meglepően sokféle hangadásának dekódolására. A gépi sertéstolmács pedig felhasználható lehetne az állatok jóllétének automatikus nyomon követésére.

Elodie Briefer, a Koppenhágai Egyetem etológusa, a kutatócsoport vezetője a Guardiannek elmondta, hogy munkatársaival egy olyan neurális hálózati alkalmazást fejlesztett, amely az újszülött malacoktól a matrónakorú emsékig 400 házisertés közel 8 ezer különféle hangjelzése alapján kategorizálta az állatok vokalizációját. A szituációk sora a szoptatástól, a testvérek közötti játékon és a kocák közötti torzsalkodáson át a vágóhídra terelésig terjedt. A felvételek egyik részét hagyományos sertésnevelő gazdaságokban és hízlaldákban, másik részét viszont olyan kísérleti körülmények között rögzítették, amikor a derék disznók csemegét vagy játékot kaptak, illetve szabadon játszottak.

Az algoritmus a különféle élethelyzetekben mutatott viselkedés alapján pozitív és negatív érzelmi töltetük szerint szortírozta az állatok vokalizációját. A hangok a megfigyelt érzelmek teljes spektrumát lefedték.

Mangalica koca és malaca
photo_camera Mangalica koca és malaca Fotó: Wikipédia

A mesterséges intelligencia használatával a kutatók első körben arra jutottak, hogy a negatív érzelmi töltetű helyzetekben a magas és hosszú visítások dominálnak, míg a rövid nyögések általában a sertések elégedettségének jelei. A mélyebb regiszterű morgásoknak és vakkantásoknak ugyanakkor jóval sokfélébb az alkalmazási területe.

„Pozitív helyzetekben a hívások sokkal rövidebbek, amplitúdójukban kisebb ingadozásokkal. Ilyenkor a röfögések magasan kezdődnek, és fokozatosan csökken a frekvenciájuk" – magyarázta Briefer. A kutatócsoport a következőkben folytatni kívánja a gépi sertéstolmács tanítását, hogy a mesterséges intelligencia képes legyen az érzelmek szélesebb repertoárjának megkülönböztetésére, megnyitva ezzel annak lehetőségét, hogy más haszonállatfajok mentális jólétére is fényt lehessen deríteni.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás