Az állatkerti életmód tönkreteszi a nagymacskák csontjait

2022.03.30. · tudomány

Egy friss kutatás szerint a vadon élő nagymacskák csontjai sűrűbbek, mint az állatkertben élőké, ami miatt a fogságban tartott oroszlánok, tigrisek és pumák csontváza is eltorzul. Az elváltozás oka valószínűleg a mozgásszegény életmód: nincs akkora ketrec vagy kifutó, ahol egy oroszlán annyit tudna mozogni, mint természetes körülmények között.

Erre az állatok nincsenek is rákényszerítve, mivel nem maguk vadásznak – ez egyébként a csontok mellett a ragadozók fogazatát is megváltoztatja, az állatkerti oroszlánok fogai például rendszerint gyengébbek, mint a természetes körülmények között élőknek.

A kutatók négy nagymacskafajt vizsgáltak: a hegyi oroszlánt (vagy pumát, Puma concolor), a gepárdot (Acinonyx jubatus), a jaguárt (Panthera onca) és a leopárdot (Panthera pardus).

Fájós könyökök

Ezek az állatok természetes körülmények között eltérő nagyságú vadászterületeken vadásznak, így a kutatók azt remélték, hogy a nagy területtel járó több mozgás hatása is jobban meglátszik majd a csontokon. A kutatás egyik előzetes feltevése az volt, hogy az eredetileg nagyobb területet bejáró ragadozók esetében látványosabb lesz a különbség a fogságban tartott állatok és a vadon élők csontsűrűségében, mint a kisebb territóriummal rendelkező nagymacskák esetében.

A kutatás adatai valamelyest alátámasztották ezt a hipotézist is, de teljesen egyértelmű bizonyítékokkal nem szolgáltak, az azonban kiderült, hogy az összes vizsgált nagymacskánál alacsonyabb volt a csontsűrűség az állatkerti példányok esetében, és a legnagyobb különbség a mellső végtagok esetében volt megfigyelhető.

A kutatás eredményei több szempontból is fontosak: Stephanie Smith, a Field Museum kutatója szerint a módszerrel meg lehet állapítani, egy egyes vizsgált csontok fogságban tartott vagy vadon élő állatoktól származnak-e, így elkerülhető lesz, hogy egy állatkerti életmód miatti elváltozás hamis eredményeket hozzon egy kutatásban.

A megfigyelt elváltozások fontosak lehetnek az állatok visszavadítása esetén is: ha a fogságban tartott nagymacskák csontjai kevésbé sűrűek, emiatt törékenyebbek is, szabadon engedésük után hátrányba kerülhetnek a vadonban.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás