Térképre vitték a karibi korallzátonyokat, hogy túlélhessék a klímaváltozást

2022.04.14. · tudomány

A klímaváltozás rengeteg élőlény és ökoszisztéma túlélési képességeit próbára teszi, de közülük is a legveszélyeztetettebb csoportba tartoznak a rengeteg különböző tengeri fajnak otthont adó korallzátonyok. A Nature Conservancy nevű környezetvédelmi szervezet kutatói ezért feltérképezték a különösen fenyegetett Karibi-térség korallzátonyait, hogy felmérjék, mely területeken találhatók a legnagyobb valószínűséggel megmenthető korallok.

A klímaváltozás hatásait legtüzetesebben felmérő IPCC-jelentések legfrissebb kimutatása szerint 1,5 Celsius-fokos felmelegedés esetén a korallzátonyoknak várhatóan csak 10–30 százaléka marad életben, az ennél nagyobb felmelegedés pedig drasztikusan csökkenti a túlélési esélyeket. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2014-ben arra figyelmeztetett, hogy megfelelő védelem nélkül 20 éven belül elpusztul a Karibi-térség összes korallzátonya.

Búvár korallzátonnyal a dél-karibi Curaçao szigete körül
photo_camera Búvár korallzátonnyal a dél-karibi Curaçao szigete körül Fotó: ROMONA ROBBINS PHOTOGRAPHY/Cultura Creative via AFP

Így azon helyek felkutatása és védelme, amelyek „a legígéretesebbek a fontos fajok fenntartására, döntő fontosságú lesz ahhoz, hogy ezek az értékes élőhelyek fennmaradjanak, miközben a bolygó tovább melegszik” – mondta a BBC-nek Iliana Chollett tengerkutató, a friss tanulmány vezető szerzője.

A kutatócsoport különböző éghajlati modelleket hasonlított össze, és olyan tényezőket vizsgált, mint a hurrikánok okozta károk vagy a hőstressz. Ezek alapján határozták meg azon korallok listáját, amelyek a klímaváltozással szembeni jobb ellenálló képességük miatt prioritást élveznek a védelem szempontjából.

Mint rámutattak, a tengeri hőhullámok pusztításától leginkább megvédhető korallok túlnyomórészt Kuba északi partvidékén találhatók, de más ígéretes területeket is azonosítottak a célzott védelemre a Bahamák, a Dominikai Köztársaság, Haiti, Jamaica keleti része és Florida állama környékén.

photo_camera Forrás: Chollett et al. 2022

A tudósok azt is megjegyezték, hogy más kutatások eredményeivel összhangban az ő kutatásuk is azt mutatják, hogy a korallzátonyok nem élik túl a 2 Celsius-fokos felmelegedést, vagyis sürgősen csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását, hogy fennmaradhassanak ezek a tengeri ökoszisztémák.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás