48 százalék az esélye, hogy 2026-ra átlépjük a másfél fokos felmelegedési küszöböt

2022.05.10. · tudomány

Az Egyesült Királyság nemzeti meteorológiai szolgálata, a Met Office legújabb becslése szerint már 48 százalék az esélye annak, hogy 2026-ra átlépjük a globális felmelegedés egyik legfontosabb küszöbét, vagyis 1,5 Celsius-fok felé emelkedik a felmelegedés mértéke az iparosodás előtti állapothoz képest.

A Met Office szerint szinte biztos, hogy 2022 és 2026 között legalább egyszer megdől majd az éves melegrekord, de a BBC cikke szerint azt is hozzáteszik, hogy a másfél fok átlépése egyelőre átmeneti emelkedést jelentene.

Az elmúlt három évtizedben gyorsan felhalmozódtak a felmelegedést hajtó üvegházhatású gázok a légkörben, ennek megfelelően a globális hőmérséklet is nagyobb ütemben kezdett emelkedni. A Föld átlaghőmérséklete 2015-ben emelkedett először 1 Celsius-fokkal az iparosodás előtti szint fölé – ennek megfelelően fogalmazták meg a párizsi klímaegyezmény szövegét, amely már inkább a felmelegedés 2 fok alatt tartásáról szólt, azzal a kitétellel, hogy az államok igyekeznek mindent megtenni azért, hogy 1,5 fok alatt maradjon. Ugyanezt a célt hirdették ki a tavalyi glasgow-i klímacsúcson.

Az elmúlt hét évben sikerült 1 Celsius-fok környékén tartani a felmelegedés mértékét, de 2016 és 2020 holtversenyben a legmelegebb év volt a mérések kezdete óta, és már az átlaghőmérséklet emelkedésének jelenlegi szintje drasztikus hőhullámokat és pusztító erdőtüzeket eredményez.

A Met Office és a Meteorológiai Világszervezet (WMO) friss jelentése szerint soha nem volt még ilyen nagy esélye annak, hogy a következő öt év valamelyikében 1,5 fok fölé nő a felmelegedés mértéke: 2022 és 2026 között 1,1–1,7 Celsius-fokkal lesz magasabb a hőmérséklet az iparosodás előtti szintnél. A kutatók szerint ez egyelőre csak átmeneti emelkedés lesz, vagyis a küszöb potenciális átlépése utáni években újra 1,5 fok alá csökken az érték, de hosszú távon nem lehet ezzel megelégedni.

„Amíg folytatjuk az üvegházhatású gázok kibocsátását, a hőmérséklet tovább emelkedik. Ezzel párhuzamosan az óceánjaink továbbra is melegebbek és savasabbak lesznek, a tengeri jég és a gleccserek tovább olvadnak, a tengerszint tovább emelkedik és az időjárásunk is egyre szélsőségesebb lesz” – figyelmeztetett Petteri Taalas, a WMO főtitkára.