New Yorkban ingyen társrobotot osztanak a magányosan élő időseknek

2022.05.26. · TECH

New York állam idősügyi hivatala bejelentette azt a programot, amelynek célja az idősek társadalmi elszigeteltségének növekvő problémájának kezelése, és amelynek részeként legalább 800 idős lakos otthonába juttatnak el úgynevezett társrobotokat.

Ezek a robotok egyelőre nem képesek fizikai feladatokban segíteni, inkább a digitális asszisztensek (pl. Siri, Alexa) proaktívabb változataiként kell elképzelni őket, vagyis például a szeretteikkel való kapcsolattartásban segítenek, illetve nyomon követik az egészségügyi, például a testmozgásra vagy a gyógyszerekre vonatkozó adatokat, és segítenek a célok betartásában.

Becslések szerint nagyjából 14 millióra tehető az egyedül élő 65 év feletti amerikaiak száma, ami a következő évtizedben várhatóan tovább növekedik, miközben egyre több kutatás mutat rá arra, hogy a magányosság ugyanolyan káros az egyén egészségére, mint a dohányzás. Az ElliQ nevű, az izraeli Intuition Robotics által gyártott robotok azzal segíthetnek kezelni ezt a problémát, hogy az egyedül élő idősek függetlenségét növelik, és társaságot nyújtanak nekik.

photo_camera Forrás: Intuition Robotics

Az ElliQ két részből áll: az egyik egy lámpához hasonlító, mikrofonnal és hangszórókkal ellátott, világító és forgó rész, amely beszélgetés során mindig az ember felé irányul, míg a másik egy érintőképernyős táblagép, amely képeket és más információkat jelenít meg, vagy éppen videohívásokra használható.

Az Intuition Robotics azt állítja, a robot képes empátiát mutatni és kötődést kialakítani a felhasználóival azáltal, hogy megjegyzi az életének legfontosabb részleteit, saját „személyiségét” pedig az emberi partneréhez igazítja.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás