A NASA független kutatócsoportot állít fel az azonosítatlan légi jelenségek vizsgálatára

2022.06.09. · tudomány

A NASA létrehoz egy független kutatócsoportot, amely kora ősztől megkezdi az azonosítatlan légi jelenségek (UAP), vagyis az égbolton észlelt, repülőgépként vagy ismert természeti jelenségként nem azonosítható események tudományos vizsgálatát. A rendelkezésre álló adatok összegyűjtése mellett a kutatócsoport fő feladata az adatgyűjtési módszerek továbbfejlesztése lesz, valamint annak kiderítése, hogy a NASA hogyan tudja ezeket az adatokat felhasználni az UAP-k tudományos megértésének előmozdítására.

Az azonosítatlan légköri jelenségek mind repülésbiztonsági, mind nemzetbiztonsági szempontból fontosak lehetnek, de a megfigyelések korlátozott száma megnehezíti az események természetére vonatkozó tudomány következtetések levonását. A NASA hangsúlyozza: nincs bizonyíték arra, hogy a jelenségek földönkívüli eredetűek lennének.

photo_camera Az amerikai hadügyminisztérium által 2020. április 28-án kiadott felvétel, azonosítatlan légi jelenséggel Fotó: HANDOUT/AFP

„A Földről az űrből történő megfigyelések széles skálájához férünk hozzá. Rendelkezünk azokkal az eszközökkel és csapattal, amelyek segíthetnek abban, hogy jobban megértsük az ismeretlent. Ez a tudomány definíciója. Ez az, amit csinálunk” – idézi a NASA közleménye Thomas Zurbuchent, az űrügynökség washingtoni központjának tudományos munkatársát.

A David Spergel asztrofizikus vezetésével összeálló kutatócsoport feladata egy olyan tanulmány elkészítése lesz, amelyben a kutatók meghatározzák, hogy milyen (civilektől, nonprofit szervezetektől, vállalatoktól vagy a kormánytól érkező) adatok léteznek, milyen egyéb megfigyelési módok lehetnek, és hogyan lehet az adatokat a legjobban elemezni. A tanulmány összeállítása várhatóan kb. 9 hónapot vesz igénybe, és szerepet kapnak majd benne a tudományos, a repüléstechnikai és az adatelemző közösségek szempontjai is.

Mint minden NASA-dokumentum, az UAP-kről szóló tanulmány is nyilvánosan elérhető lesz.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás