Elkezdték építeni a világ legnagyobb szén-dioxid-leválasztó üzemét Izlandon

2022.06.29. · tudomány

A Climeworks nevű svájci cég 2021 szeptemberében üzemelte be a világ legnagyobb szén-dioxid-leválasztó (vagy közvetlen levegőszűrő, DAC) üzemét Izlandon, de most egy még nagyobb létesítmény építésébe kezdett. Az Orca nevű izlandi üzem évente 4000 tonna szén megkötésére képes (ezzel közel 800 autó éves kibocsátását semlegesíti), a Mammoth névre keresztelt új rendszer azonban már kilencszer több szén-dioxidot tud leválasztani a levegőből.

Így néz majd ki a Mammoth a tervek szerint
photo_camera Így néz majd ki a Mammoth a tervek szerint Forrás: Climeworks

Az évi 36 ezer tonna szén megkötésére tervezett Mammoth energiaigényét a délnyugat-izlandi Hellisheiði geotermikus erőmű elégíti majd ki: a vulkáni fennsíkon fekvő erőmű 300 megawatt villamos energiát és 400 megawatt hőenergiát képes termelni.

A szén-dioxid-leválasztó üzemeket konténerek, vagyis ventilátorokból és szűrőkből álló blokkok alkotják, amelyek beszívják a levegőt, és kivonják belőle a szén-dioxidot – míg az Orca 8 ilyennel rendelkezik, a Mammoth 80 konténerből áll majd. Ezután a szén-dioxid-tárolással foglalkozó partnercég (az Orca esetében a Carbfix) vízzel keveri a vegyületet, majd a föld mélyébe juttatja, ahol később ásványos formában kötődik meg, és kőzetté alakul.

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint jelenleg 19 DAC-üzem működik világszerte, amelyek összesen évi 10 ezer tonna szén-dioxidot kötnek meg. A Climeworks alapítói hangsúlyozzák, tisztában vannak a technológia jelenlegi képességeinek határaival, de ahhoz képeset, hogy 13 évvel ezelőtt még csak néhány milligrammnyi szén-dioxidot tudtak befogni, az évek során „milligrammról grammra, grammról kilogrammra, tonnáról ezer tonnára” ugrott a leválasztott szén-dioxid-mennyiség nagyságrendje.

photo_camera Az Orca Fotó: Climeworks

Az ilyen szintű technológiai fejlődésre továbbra is szükség lesz, ha a Climeworks el akarja érni a céljait: 2030-ra évi több millió, 2050-re pedig évi egymilliárd tonna szén-dioxidot szeretnének leválasztani a levegőből. A svjáci cég mellett mások is belekezdtek hasonló projektekbe: az Occidental nevű amerikai olajcég új vállalkozása például Texasban épít DAC-üzemet, amely a tervek szerint egymillió tonna szén-dioxid leválasztására lesz képes.

Mindeközben a globális kibocsátás tavaly a 36 milliárd tonnát is meghaladta.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás