A férfiak korábbi halálát magyarázza, hogy az öregedéssel drasztikusan csökken az Y-kromoszómák száma

2022.07.18. · tudomány

Az emlősök, köztük az ember hím egyedei, az öregedéssel fokozatosan vesztik el testi sejtjeikből az Y-kromoszómákat. A Science július 14-én publikálta azt a tanulmányt, amely szerint egérkísérletekben sikerült bizonyítani, hogy ez a folyamat okozhatja a hímek rövidebb élettartamát.

Ez az eddigi legjobb bizonyíték arra, hogy a kromoszómavesztés negatív hatással van az egészségre – idézi a tanulmányt ismertető magazincikk John Perryt, a Cambridge-i Egyetem humángenetikusát, aki nem volt tagja a kísérletsorozatot publikáló 16 fős kutatócsoportnak.

Genetikusok korábban is összefüggésbe hozták az Y-kromoszóma sérülékenységét, illetve az életkor előrehaladtával csökkenő számát a nőknél korábban bekövetkező halálával, ám egyértelmű bizonyítékokat mindeddig nem sikerült találni erre az összefüggésre. A Virgina Egyetem kutatói két éven folytattak kísérleteket CRISPR-Cas9 technológiával módosított egerekkel, azt vizsgálva, hogy az Y-kromoszóma hiánya, illetve megléte miként befolyásolja az állatok szív- és érrendszeri egészségét.

Az Y-kromoszóma tudományos illusztrációja
photo_camera Az Y-kromoszóma tudományos illusztrációja Fotó: ARTUR PLAWGO / SCIENCE PHOTO LIB/Science Photo Library via AFP

A kutatók fiatal hímek egy csoportjában csontvelőátültetéssel csökkentették a fehérvérsejtekben az Y-kromoszómák arányát, míg a kontrollcsoportnál nem végeztek el ilyen módosítást. Az alacsony Y-kromoszóma számú rágcsálóknak csak 40 százaléka élt meg a transzplantációt követő 600. napot, míg a kontrollcsoport egyedeinek 60 százaléka egészségesen túlélte azt. Az Y kromoszómájukat elvesztett egerek szívizomzata ráadásul átlagosan 20 százalékkal gyengébbé vált, és általánosnak bizonyult a szív teljesítmény romlásával járó, fibrózisnak nevezett kórkép is.

A kutatók az eredményeiket a humánadatbázisokkal is összevetették. A UK Biobank segítségével 15 ezer férfi kórtörténete alapján megállapították, hogy azok, akik fehérvérsejtjeik legalább 40 százalékából elvesztették az Y-kromoszómáikat 31 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg valamilyen kardiovaszkuláris betegségbe, mint azok, akiknél a kromoszómavesztés kisebb arányúnak bizonyult.

Az eredményt kommentáló szakorvosok szerint ugyanakkor az egérkísérletekben detektált fibrózisok mértéke nem feltétlenül magyarázat az emberi szívelégtelenségre, ugyanakkor érdemes tovább kutatni, hogy az Y-kromoszóma milyen szerepet tölt be a szív- és keringési problémák kialakulásában.

Kapcsolódó cikkeink a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás