Bill Gates kísérleti atomerőművet építtet az USA legnagyobb széntermelő államában

2021.11.18. · gazdaság

A TerraPower nevű atomerőmű-tervező és -fejlesztő cég az Egyesült Államok legnagyobb széntermelő államában, Wyomingban létesít kísérleti erőművet legnagyobb befektetője és igazgatója, Bill Gates támogatásával. A Kemmerer nevű kisvárosban egy 2025-ben bezáró széntüzelésű erőmű helyét foglalja majd el az új technológiára alapuló kísérleti létesítmény, amit egy évvel korábban, 2024-ben kezdenek el építeni.

„Innovatív technológiánk segít biztosítani a folyamatos és megbízható áramtermelést, miközben átalakítja az energiarendszerünket, és új, jól fizető állásokat teremt Wyomingban” – mondta a Guardiannek Chris Levesque, a TerraPower elnök-vezérigazgatója. A projekt az építkezés során 2000, működése idején pedig 250 embert foglalkoztat majd, miközben a széniparban sorra szűnnek meg a munkahelyek. A városban 2600-an élnek, a legközelebbi nagyváros a délnyugati irányban körülbelül 210 kilométerre található, Utah állambeli Salt Lake City.

A Natrium nevű, 345 megawattos erőmű a tervek szerint akár 250 ezer háztartás ellátásához elegendő, klímabarát energia termelését is biztosíthatja. A nátriumhűtéses gyorsreaktorral és sóolvadékos energiatárolóval felszerelt erőmű a projekt gazdái szerint jobb teljesítményt nyújt, biztonságosabb és kevesebbe kerül, mint a hagyományos atomenergia előállítása.

A Natrium kísérleti erőmű modellje
photo_camera A Natrium kísérleti erőmű modellje Forrás: TerraPower

„A Natrium lesz a következő előrelépés a biztonság terén. Fontos, hogy nem támaszkodik külső energiaforrásokra, szivattyúkra és extra berendezésekre abban az esetben, ha vészhelyzet miatt helyre kell állítani a működését” – mondta Levesque a fukusimai katasztrófára utalva, amely során a szökőár a vészhelyzeti generátorokat is kiiktatta. A nátrium magas hőátadási tulajdonságai miatt lehetővé válik az erőmű léghűtése, így gyorsan le tud állni vészhelyzet esetén, miközben vészhelyzeti generátorokra és szivattyúkra sem kell költeni.

Vannak, akik szkeptikusak a technológiával kapcsolatban. „A folyékony nátrium használata számos problémát eredményezhet. Nagyon illékony anyagról van szó, ami kigyulladhat, ha levegővel vagy vízzel érintkezik” – mondta Edwin Lyman, a Union of Concerned Scientists nevű nonprofit intézet atomenergia-biztonsági igazgatója. Ilyen erőművekkel már évtizedek óta kísérleteznek világszerte, de eddig csak Oroszországban állítottak üzembe nátriumhűtéses reaktort energiatermelő méretben.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás