Robotokra cserélik az árufeltöltőket Japán második legnagyobb üzletláncánál

2022.08.10. · TECH

Háromszáz üzletében tervezi mesterséges intelligencia alapú robotokra cserélni az áruházi feltöltőmunkásokat a japán FamilyMart üzletlánc. Az árufeltöltő botokat a tokiói Telexistence gyártja, fejlesztésükbe a Microsoft és az Nvidia is beszállt. A robotok augusztus végén állnak munkába – adta hírül a Japan Times. A FamilyMart igazgatója azzal magyarázta a döntést, hogy „Japánban annyira lecsökkent az aktív korú lakosság aránya, hogy a FamilyMart nélkülük nem látja a jövőben biztosítottnak a stabil működést. A robotoknak köszönhetően felszabadult időt a humán alkalmazottak ügyfélszolgálattal vagy az áruházak fejlesztésével tölthetik.”

A FamilyMart a robotokat nem veszi meg, hanem ahhoz hasonlóan alkalmazza majd azokat, mint a munkavállalókat: az áruházlánc havidíjat fizet a Telexistence-nek a robotok munkájáért, valamint a karbantartásért, valamint a felügyeletért cserébe. Utóbbira azért van szükség, mert bár a robotok a munkájuk 98 százalékát automatikusan, emberi felügyelet nélkül képesek elvégezni, a fennmaradó két százalékban segítségre szorulnak, amelyet a gyártócég alkalmazottai nyújtanak majd, távirányítással.

Bár a robotok egyelőre csak a legnagyobb városokban állnak munkába, ha a pilot együttműködés sikeres lesz, a FamilyMart a technológiát akár mind a 16 ezer japán üzletében bevetheti. A Telexistence és a Microsoft azonban jóval nagyobb dobásra készül: közösen fejlesztett robotjaikkal elször az Egyesült Államok áruházait, szám szerint mintegy 150 ezer üzletet modernizálnának, majd globálisan is terjeszkednének.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás