Mekkora bajban van a magyar gazdaság?

2022.08.20. · podcast

Mértékadó vélemények szerint, és ahogy nyilván a saját bőrünkön is érezzük, pénzügyi, gazdasági, megélhetési válság van kibontakozóban Magyarországon. Az infláció kétszámjegyű, a forintárfolyam szabadesésben, dühöng az ikerdeficit: a költségvetés es a fizetési mérleg szaldója negatív, a kormány rendeleti kormányzással, szektorális adókkal és egyéb unortodox megoldásokkal próbál a helyzeten úrrá lenni. De hova vezet mindez, mekkora a córesz?

Valóban a háború tehet minden bajról, amiben jelenleg a magyar gazdaság vergődik, vagy ennél sokkal árnyaltabb a helyzet? Mennyire vált a hazai infláció adaptívvá, önmagát gerjesztővé? Vajon a játékpénz kategóriába sorolt forint mellett átállunk-e minden elszámolásban euróra? Mennyire politikai lózung az extraprofitadó, és mennyire fogható meg közgazdaságilag? Milyen hatással van a rezsiharc az államháztartásra? És vajon az elmúlt években romlott vagy javult az ország presztízse?

A közgazdaság, a piac és a kapitalizmus problémáival foglalkozó podcastsorozatunk újabb epizódjában a magyar gazdaság kockázatairól, kitettségeiről, kilábalási lehetőségeiről beszélgettünk Győrffy Dóra közgazdásszal, a Corvinus Egyetem tanárával és állandó szerzőnkkel, Prinz Dániellel, a londoni Institute for Fiscal Studies kutatójával. Az adást a rezsinövelés bejelentésének napján vettük fel, a moderátor Kövesvári Krisztián.

Hallgasd alább:

Az epizód elérhető Spotify-on, Google Podcasts-on, Apple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

Az első adásban az inflációról beszélgettünk Tardos Gergellyel, az OTP Elemzési Központjának igazgatójával, a másodikban az euróról Kónya Istvánnal, a Közgazdaságtudományi Intézet tudományos tanácsadójával.

Az adást zoomon rögzítettük, elnézést kérünk a hanghibákért.

Hallgass bele ezekbe is:

link Forrás
link Forrás
link Forrás