Mekkora bajban van a magyar gazdaság?

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Mértékadó vélemények szerint, és ahogy nyilván a saját bőrünkön is érezzük, pénzügyi, gazdasági, megélhetési válság van kibontakozóban Magyarországon. Az infláció kétszámjegyű, a forintárfolyam szabadesésben, dühöng az ikerdeficit: a költségvetés es a fizetési mérleg szaldója negatív, a kormány rendeleti kormányzással, szektorális adókkal és egyéb unortodox megoldásokkal próbál a helyzeten úrrá lenni. De hova vezet mindez, mekkora a córesz? 

Valóban a háború tehet minden bajról, amiben jelenleg a magyar gazdaság vergődik, vagy ennél sokkal árnyaltabb a helyzet? Mennyire vált a hazai infláció adaptívvá, önmagát gerjesztővé? Vajon a játékpénz kategóriába sorolt forint mellett átállunk-e minden elszámolásban euróra? Mennyire politikai lózung az extraprofitadó, és mennyire fogható meg közgazdaságilag? Milyen hatással van a rezsiharc az államháztartásra? És vajon az elmúlt években romlott vagy javult az ország presztízse?

A közgazdaság, a piac és a kapitalizmus problémáival foglalkozó podcastsorozatunk újabb epizódjában a magyar gazdaság kockázatairól, kitettségeiről, kilábalási lehetőségeiről beszélgettünk Győrffy Dóra közgazdásszal, a Corvinus Egyetem tanárával és állandó szerzőnkkel, Prinz Dániellel, a londoni Institute for Fiscal Studies kutatójával. Az adást a rezsinövelés bejelentésének napján vettük fel, a moderátor Kövesvári Krisztián.

Hallgasd alább:

Az epizód elérhető Spotify-onGoogle Podcasts-onApple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel! 

Az első adásban az inflációról beszélgettünk Tardos Gergellyel, az OTP Elemzési Központjának igazgatójával, a másodikban az euróról Kónya Istvánnal, a Közgazdaságtudományi Intézet tudományos tanácsadójával. 

Az adást zoomon rögzítettük, elnézést kérünk a hanghibákért.

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Hallgass bele ezekbe is: