Az MTA nem foglal állást az OMSZ kirúgott vezetőinek ügyében, inkább vizsgálatot indít

2022.08.24. · tudomány

Miközben az MTA Stádium 28 Kör néven külön szervezetbe tömörült köztestületi tagjai, valamint a hazai tudósok némelyike külön is élesen bírálja Palkovics László technológiai és ipari miniszter döntését, amelynek értelmében közvetlenül az augusztus 20-i tűzijáték kényszerű elhalasztását követően lefejezték az Országos Meteorológiai Szolgálatot, szerdán kiadott hivatalos közleményében a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, Freund Tamás neurobiológus határozott kiállás helyett kifejezetten óvatosan fogalmaz az eseményekről.

A közlemény szerint az akadémia oknyomozásba és tényfeltárásba kezd, mert az ügyben „a részletek nem ismertek kellő mértékben ahhoz, hogy arról állást lehessen foglalni és orvoslására javaslatot lehessen tenni”.

A teljes szöveg:

„Magyarország alapvető érdeke, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) feladatát a lehető legmagasabb szakmai színvonalon, a tőle elvárható legnagyobb gondossággal, a kormány, a tudományos közösség és a társadalom bizalmára érdemesen lássa el. Híradásokból arról értesült a közvélemény, hogy az idei augusztus 20-ai ünnep kapcsán az OMSZ feladatellátása súlyos kormányzati kritikát kapott. A részletek azonban nem ismertek kellő mértékben ahhoz, hogy arról állást lehessen foglalni és orvoslására javaslatot lehessen tenni. Tekintettel arra, hogy az OMSZ közfeladatait csak megfelelő tudományos háttérrel, kiemelkedő meteorológus szakemberek és tudományos műhelyek részvételével tudja ellátni, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke felkérte Geresdi István egyetemi tanárt, az MTA doktorát, az MTA Meteorológiai Tudományos Bizottsága elnökét, hogy bizottságával jelentés formájában válaszolja meg az alábbi két kérdést:


 • 1. Az augusztus 20-ára vonatkozó előrejelzés kapcsán a rendelkezésére álló eszközök, szoftverek és adatok birtokában az OMSZ az adott helyzetben elvárható gondossággal járt-e el?
 • 2. Milyen módon tud támogatást adni a tudományos közösség (egyetemi és kutatóintézeti műhelyek, akadémiai testületek) az OMSZ közfeladatainak ellátásához?
 • Az Akadémia vezetése nagyon fontosnak tartja, hogy a kormányzati döntéseket támogató tudományos tanácsadás mindenkor tényszerűen, szakszerűen és illetéktelen befolyásolástól mentesen történjen. A tényfeltárás érdekében az Akadémia vezetése a Technológiai és Ipari Minisztériummal is felvette a kapcsolatot, és jelezte együttműködési készségét az OMSZ tudományos hátterének megerősítésében.

  A bizottsági jelentésről és a további lépésekről az Akadémia megfelelő időben nyilvános tájékoztatást fog adni.”

  Egy hónapon belül ez a második akadémiai közlemény, amelyben az MTA vezetősége nem foglal határozottan állást a tudományos életet érintő, egyúttal a széles nyilvánosság érdeklődésére is számot tartó ügyekben. Augusztus elején a testület elnöksége Orbán Viktor miniszterelnök sokak, köztük akadémikusok tucatjai által nyilvánosan elítélt, a fajok keveredését boncolgató tusványosi beszédére reagált közel kéthetes késéssel, meglehetősen semmitmondó nyilatkozatban. Akkor arra figyelmeztettek, hogy „az olykor igen keserűen megszerzett történelmi tapasztalatok arra tanítanak, hogy óvakodjunk a túlegyszerűsített válaszoktól”.

  Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

  link Forrás